Партиите с фалшиви подписки остават в надпреварата

OFFNews 15 април 2014 в 08:34 6954 6

Продължават да валят оплаквания за незаконно използване на лични данни в подписки на партиите.

Засега няма да има сериозни последствия за партиите, които са изполвали личните данни на хора и са ги включили в подписката си за регистрация за изборите, без тяхното знание.

Това стана ясно от коментар на един от говорителите на ЦИК Александър Андреев пред Нова телевизия. Той напомни, че комисията няма правомощия да разследва, а органите, към които трябва да се обрънат засегнатите са Комисия за защита на личните данни и прокуратурата.

Ако бъде установено, че партии са минали бариерата с фалшиви подписи, тогава ЦИК ще вземе съответното решение спрямо тях, уточни Андреев, но не отговори конкретно на въпроса дали такива политически формации ще бъдат отстранени от надпреварата на евроизборите.

Само час след като ЦИК пусна онлайн регистър, в който избирателите да проверят дали подписът им не е бил използван неправомерно за участие на партии в евровота, заваляха сигнали от граждани, че подписите им са изполвани без тяхно знание.

За първи път за тези избори всеки лесно може да провери на сайта на избирателната комисия дали е участвал в подписки на партии.

Още вчера заваляха сигнали срещу формации от целия политически спектър.

Журналистът Ахилеас Лилов се оплака, че е проверил в системата и е открил, че подписът му е използван от ПП „Глас народен".

Колегата му Симеон Табаков, който пък се е разписвал наскоро в подписка за референдум, открива, че подписът му е изполван в подписката за регистрация на парламентарно представената ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!