Общественият съвет към ЦИК: Това са най-тъмните избори в скорошната ни история

OFFNews 09 април 2023 в 11:19 4241 3

Броене на бюлетини, СИК, парламентарни избори 2 април 2023, София - Асикс Арена

Снимка БГНЕС/Архив

Броене на бюлетини, СИК, парламентарни избори 2 април 2023, София - Асикс Арена

Това са най-тъмните избори в скорошната ни история, въпреки осветлението от видеонаблюдението. (...) Предупреждавахме за готвената хроника на една предизвестена смърт на изборните процеси в България. Днес няма човек, който да каже точно колко човека на гласували на 2 април. Ако съберете бюлетините с хартиено гласуване и тези с машинно, няма да получите сумата, посочена от ЦИК за общ брой на действителните бюлетини. Има 1000 бюлетини разлика.

Това заяви пред БНР Стефан Манов от Обществения съвет към ЦИК. Той призова всички политически партии, които са в Народното събрание, да сезират съвместно Конституционния съд, за да бъдат поправени тези грешки.

"Може да става въпрос общо за 2000 гласа, които не променят крайния резултат. Няма да има промяна в мандатите, но това е уважение към избирателя", каза Манов и добави, че отговорността е на ЦИК. 

Той напомни, че от Обществения съвет са предупредили, че вида на протокола на СИК създава предпоставки за грешки и че са предложили са друг образец на протокол. Предложението им обаче е било подкрепено само от Росица Матева, която е била председател на Обществения съвет.

"Тези хора нямат никаква представа от това как работи СИК. Препоръчвам на ЦИК да гледа поне видеозаписите. Връщането на хартиената бюлетина не върна дори един глас в повече на тези избори. Избирателната активност не се повиши", заяви Стефан Манов.

Той посочи, че благодарение на видеонаблюдението сме станали свидетели на комични ситуации. Манов обясни, че от Обществения съвет към ЦИК са разработили контролна страница, в която всяка комисия може да въведе числата от своя протокол и да види дали контролите ще излязат, или ще светнат в червено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10211

4

Човека

09.04 2023 в 15:49

Интересни са изявленията на членове на ЦИК по медиите как са "поправяли" сгрешени протоколи, но забележете - без да броят бюлетините от съответните секции.

-955

2

ob1

09.04 2023 в 13:17

121 сашки, де си, ма? Я ела да ни осветлиш за великата победа на тиквата! Можеш и красимирча да вземеш, двамата заедно сте по-смешни...

4731

1

Того

09.04 2023 в 11:36

Целта на връщането на хартиената бюлетина беше именно мхожеството фалшификации които бяха извършиха през изминалите избори. ГЕРБ-СДС и ДПС бяха много наясно с това, а БСП беше в ролята на полезния идиот в "хартиената" коалиция.