Машинно броене на гласовете на изборите ще има само в София

OFFNews 26 септември 2016 в 10:57 3529 0

Експериментално машинно броене на гласовете на президентските избори най-вероятно ще има само в столицата. Това каза в ефира на радио "Фокус" говорителят на ЦИК Александър Андреев.

По думите му все още не е ясен точният брой на районите, в които експериментално ще бъде приложено машинното броене. Андреев добави, че 11 партии, 9 коалиции и 5 инициативни комитета са регистрирани към момента за участие в президентската надпревара.

„Започна регистрацията на кандидатите, в ЦИК вече бяха подадени заявления за регистрация на кандидатски двойки от един инициативен комитет и три партии. Срокът за регистрация на кандидатските листи е до 4 октомври. Номинирането на кандидатпрезидентска двойка е в прерогативите и по волята на самата партия или коалиция. Те биха могли да решат и да не издигат такава двойка“, уточни Александър Андреев.

Той добави, че ЦИК подробно ще разясни на гласоподавателите измененията в Изборния кодекс, засягащи провеждането на вота, и при необходимост ще се самосезира за нередности в изборния ден.

Също тази сутрин членът на ЦИК Ивайло Ивков сподели, че за информационно-разяснителната кампания за референдума са се регистрирали много кандидати, за които обаче ще има строф контрол.

"Има предвидени санкции, има предвидени пакети, има предвидени рестрикции - да не се изплащат пакетите, когато не се изпълнява целта на закона и има неправомерни действия. Те ще се взимат предвид. Не е лесно. Както виждате, Централната комисия, тази по референдума, или Централната избирателна, заседава непрекъснато, всеки ден. И реагира", каза Ивков пред БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови