Как ще излезем от енергийнатa криза

OFFNews 03 ноември 2021 в 09:18 1448 0

Очакваното увеличение на цените на електроенергията за битови нужди от януари 2022 г. е минимум 50%. Това, заедно с нулевите помощи за средния и малкия бизнес, пострадал от COVID пандемията и предстоящия скок на инфлацията, ще постави в изключително тежко финансово състояние българския народ.

Затова първата задача на Глас Народен в парламента ще е закон, чрез който увеличението на цените на тока, водата и парното за домакинствата от 2022 г. да бъде покрито от държавата. Мярката трябва да е в сила до стабилизиране на цените и овладяване на инфлацията.

Това се казва в позицията на ПП Глас Народен относно енергийната криза у нас. Партията обаче предлага и дългосрочно решение на проблема, както и конкретизиране на причините, водещи до непоносими за средностатистическия българин цени на тока.

Първата причина е изкуственото задържане на цената на битовия ток много под себестойността му. За последните 30 години тази цена винаги е била основен изборен инструмент, без значение от икономическите последствия. Съответно всички държавни електроцентрали и въглищни мини работят на загуба от 30 години, но за сметка на това, работниците и служителите в тях и шапките им (БЕХ, НЕК, АЕЦ, ТЕЦ и пр.) са с едни от най-високите заплати в страната. Как работи това перпетуум-мобиле? Отговорът е прост - като генерира колосален вътрешен дълг в размер 25-30 милиарда до момента, който трябва да започне да се плаща от населението.
В същото време част от това население изобщо не плаща ток и загубите на разпределителните дружества се покриват от съвестната част от гражданите.

Следващата причина е в цената на електроенергията от възобновяемите източници, която е до 10 пъти по-висока от тази на конвенционалните и повишаване цената на въглеродните емисии в ЕС с цел закриване на въглищните централи.

Изкуственото увеличаване себестойността на тока от ТЕЦ, води до невъзможност той да бъде продаван, което ще доведе до естествен фалити на ТЕЦ-ове. Така ще бъде закрита въглеродната енергетика, за да се премине към „зелена“. По този начин ще бъдат закрити и в България въглищните мини и ТЕЦ-овете.

Четвъртата и може би най-специфичната за България причина е, че пазарът на електроенергия се контролира от частни играчи свързани с номенклатурчици, които извличат огромни печалби за сметка на декапитализация на държавните енергийни и производствени дружества под „контрола“ на „независимия“ орган КЕВР.

Съвестната част от населението трябва да плати и мътния гьол в Белене, който е обогатил номенклатурата с над 10 млрд. лева, както и най-скъпият камък на света – Цанков камък на стойност над 2 млрд. лева.

Какво е решението? Газификация на градовете като първа стъпка. Така консумацията на ток от домакинствата, ще намалее няколко пъти, а въглеродните емисии от тях – най-малко три пъти. Но, остава другият въпрос „откъде газ?“ в настоящата и сигурно не последна световна газова криза.

Избори 2021

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Платено съдържание

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!