''Информационно обслужване'': Ще пуснем наблюдатели, ако ЦИК ни каже

OFFNews 29 март 2023 в 16:04 1910 0

Архив

Снимка OFFNews/Александра Маркарян

Информационно обслужване

"Ще изпълни всички решения, указания и изисквания на ЦИК, насочени към гарантирането на честни и прозрачни избори" - така в позиция до медиите "Информационно обслужване" отговори на исканията на партиите да работата на органа при обработката на резултатите от вота на 2 април.

В началото на седмицата БСП в писмо до медиите поискаха да им бъде осигурен достъп в в "Информационно обслужване" при обработката на окончателните резултати от вота на 2 април. Аргументът на левицата - "Информационно обслужване" бил единственият орган, който не подлежи на контрол. Днес идеята бе подкрепена и от "Възраждане", които заявиха, че вече са изпратили писмо до останалите политически партии, в което ги приканват утре да отидат в "Информационно обслужване". От ГЕРБ и БСП ще се присъединят към инициатива.

От „Информационно обслужване“ посочват още, че изцяло подкрепят усилията на всички участници в изборния процес за осигуряване на максимална публичност и прозрачност по време на компютърната обработка на данните в районните избирателни комисии и Централната избирателна комисия от гласуването за народни представители на 2 април 2023 г. 

Бихме искали още веднъж да припомним, че с промените в Изборния кодекс от 2021 г., е дадена възможност на всички заинтересовани страни, в това число кандидати, застъпници и представители на партии, коалиции и инициативни комитети, наблюдатели и регистрирани анкетьори от регистрирана социологическа агенция, и представители на средствата за масово осведомяване, да присъстват при приемане и проверка на протоколите на секционните избирателни комисии, като им се осигурява пряка видимост, включително чрез видеоизлъчване в реално време. Това гарантира публичност и прозрачност на процеса по отчитане на резултатите от гласуването, пишат още в позицията, изпратена до медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови