Ген. Атанасов: Изборите са за и против режима на Борисов

Съпредседателят на Демократична България заговори за експертно правителство

OFFNews 31 март 2021 в 11:33 1288 0

"Беше особена и трудна кампания, но сме обнадеждени, защото всички социологически проучвания дават резултат, че "Демократична България" е сигурен участник в следващия парламент". Това заяви пред бТВ съпредседателят на обединението Атанас Атанасов, който води листата в 23 МИР в София.

По темата с кого може да работи в следващия парламент обединението той уточни, че политиците би трябвало да се съобразяват с обществените настроения и напомни, че последното проучване на "Маркет линкс" показва, че най-много са поддръжниците на експертно програмно правителство.

Според Атанасов сформирането на експертно правителство е въпрос на преговори и на това авторитетни, утвърдени в своите професии хора, да получат възможност да управляват различни сектори.

"Това, което чувам от хората, аз обиколих страната два пъти, е, че тези избори са "за" и "против" режима на Борисов", обяви лидерът на ДСБ.

Атанасов бе категоричен, че демократичното обединение по никакъв начин няма да подкрепи правителство на Бойко Борисов, както и кабинет, начело с Корнелия Нинова.

"На първо място е възстановяването на парламентарната република. Ние ще се борим да се върне не само авторитета на българския парламент, а да се изпълни със съдържание чл. 1 от Конституцията, в който е записано, че "България е република с парламентарно управление", заяви кандидат-депутатът на "Демократична България".

По думите му последният парламент е завършил работа с рекордно нисък авторитет и обществено доверие. Той напомни, че премиерът Бойко Борисов не посещавал заседанията в новата сграда на Народното събрание и година и половина не се е подлагал на парламентарен контрол.

Според Атанасов приоритетите на обединението са възстановяване на парламентарната република, разделение на властите и управление на общите ни пари в полза на обществения интерес.

"С Иван Костов се чувам доста често. Това е един изключително опитен човек, който прекара държавата през много трудни времена. Много го боли недалновидния начин, по който се управлява здравната криза", каза съпредседателят на "Демократична България".

На въпроса защо Костов е заявил, че ще подкрепи хората на ДСБ в листите на обединението Атанасов отговори:

"Костов е редови член на ДСБ и подкрепата за партията е подкрепа за цялото обединение".

По думите му е имало срещи и между Костов и Христо Иванов.

"Христо Иванов е десен човек във всяко едно отношение. Днес в България основният проблем не е ляво и дясно, а "за" и "против" режима на Борисов", коментира още Атанас Атанасов.

Парламентарни избори 2021

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови