ДПС не послуша лидера си, най-малко 1/4 от електората му са подкрепили Радев

Ружа Райчева 21 ноември 2021 в 20:45 9323 0

Снимка Стопкадър бТВ

35% от гласувалите за ДПС миналата неделя днес са подкрепили Румен Радев, a 63% - Анастас Герджиков. Това ясно от екзит пола на социологическата агенция "Алфа рисърч", представени по бТВ. 

Същевременно данните на "Галъп интернешълнъл болкан" показват, че 72% от гласувалите миналата неделя за Мустафа Карадайъ днес са подкрепили Анастас Герджиков на балотажа, а 24% от подкрепилите Карадайъ са гласували за Румен Радев.

Избирателите на първата политическа сила "Продължаваме промяната" масово са предпочели Румен Радев - 91% от гласувалите за партията на Кирил Петков и Асен Василев. Все пак 9% от техните гласоподаватели са подкрепили ректора на СУ проф. Анастас Герджиков, показват данните на "Алфа рисърч".

Избирателите на БСП са се консолидирали около избора на Радев, като 96% са гласували за него. Едва 2% са пуснали гласа си за Герджиков, а 2% не са подкрепили никого. 

89% от подкрепящите "Има такъв народ" са гласували за Румен Радев, а 9% за Анастас Герджиков. Това е леко изненадващо на фона на отдавна заявената към Радев подкрепа от лидера на ИТН Слави Трифонов. Другите 2% от избирателите им не са подкрепили никого. 

Голямата част от избирателите на партията, подкрепила Анастас Герджиков - ГЕРБ, логично са гласували за него - 89%. Въпреки това една немалка част от техните привърженици са подкрекпили Румен Радев - 10%. Останалите 1% не са подкрепили никого. 

Избирателите на "Демократична България" са по-разединени в избора си: 70% са гласували за Радев, а 22% за Герджиков. Цели 8% от избирателите на ДБ не са подкрепили никого. 


По-голямата част от поддръжниците на"Възраждане" са избрали Румен Радев - 72%, а 21% са гласували за Герджиков. 7% от избирателите на "Възраждане" не са подкрепили нито един от двамата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков