Броене на всички разписки? А БАБХ проверява ли всяка пита кашкавал, преди да се продава в магазина

Карантинираните вече са над 166 000, може да не стигне капацитетът за подвижните урни, обясни Цветозар Томов

OFFNews 03 ноември 2021 в 08:36 3319 1

Трябва да има контрол върху начина, по който работи софтуерът на машините за гласуване. Затова трябва да се броят контролно разписки, но защо всички? Това е все едно БАБХ например да проверява всяка пита кашкавал, преди да се изложи на щанда в магазина.

Това заяви зам.председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов по бТВ. Не бива да се прави така. Трябва ни добра извадка, че всичко работи добре, в противен случай ликвидираме едно от най-съществените преимущества на машинното гласуване - възможността да се ликвидира субективният фактор при броенето“, обясни Томов. 

Той допълни, че досега не е имало регистрирано разминаване между ръчно и машинно броене, което да е по вина на машината, както и че в Избирателния кодекс е записано, че официалният документ е машинният протокол. 

Според него избори „2 в 1“ ще протичат по-бавно, а предвид пандемията и трети поред за година парламентарен вот активността може да ни изненада. 

Карантинираните вече са над 166 000, не знаем какво ще стане до изборния ден. Но никой не бива да бъде лишен от правото си на глас, това, че си болен от заразно заболяване, не е повод да ти се отнеме това право, категоричен бе Томов. Той призова всички изолирани или карантинирани по-скоро да подадат заявленията си за гласуване с подвижна урна. При нарастващия брой болни от коронавирус в последните дни може да се стигне до липса на капацитет за подвижни избирателни секции, обясни Цветозар Томов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови