Българите в чужбина имат 3 дни да подадат заявления за гласуване

OFFNews 07 септември 2014 в 09:42 3074 2

Българите зад границата имат още 3 дни срок - до 9 септември, за да подадат заявление за гласуване извън България.

Заявлението трябва да бъде подписано и предадено лично в дипломатическото или консулското представителство в държавата, в която живеят. В случай на невъзможност в пощата на дипломатическите служби може да бъде оставено писмо с повече от едно индивидуално заявление, както и по електронен път на интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК).

В документа задължително се посочват имената по паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите), единният граждански номер (ЕГН), постоянният адрес в България и населеното място, в което избирателят иска да гласува.

За разкриването на секция в чужбина са нужни поне 20 заявления за населените места, в които има дипломатически мисии на България, в останалите трябват 40 заявления.

Ако през последните 5 години в някое населено място е имало секция, в която да са гласували повече от 100 избиратели, там автоматично тя се образува отново. Ако ръководителите на дипломатическите служби преценят, секции могат да се откриват и на други места. До 13 септември ЦИК трябва да определи местата в държавите, в които ще се може да се гласува.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!