Арх. Йордан Терзийски: Внесохме закон за дигитализация на процесите в инвестиционното проектиране, който ГЕРБ дори не допуснаха да се разгледа

OFFNews 29 май 2024 в 10:24 444 0

Йордан Терзийски
Йордан Терзийски

Арх. Йордан Терзийски се срещна с представители на строителния бранш, на която се обсъдиха проблемите в сектора и техните възможни решения. Архитекти, строители, инвеститори, надзорници и инженери споделиха техния поглед върху трудностите в инвестиционния процес в открит разговор с кандидата за народен представител.

Арх. Терзийски припомни, че в 49-ото народно събрание беше внесен законопроект за изменение на ЗУТ, който цели дигитализиране на дейностите и административните производства в инвестиционното проектиране.

Божидар Божанов, Йордан Терзийски и група народни представители от “Продължаваме Промяната - Демократична България” внесоха законодателната инициатива, която позволява проектантите да предават и съгласуват проектите си дигитално с електронен подпис, което да спести огромните по обем папки, които съпътстват всеки проект. Това би довело до ускоряване на сроковете по административните производства, намаляване на административната тежест и ограничаване на предпоставките за корупционни практики. Със законопроекта се предвижда и компетентните органи служебно да се снабдяват с информацията от държавни и обществени регистри, което би облекчило допълнително проектанти и инвеститори.

Представителите на бранша потвърдиха, че това е дълго чакана промяна в сектора и би имала много позитивно въздействие върху инвестиционния процес. За съжаление, този законопроект не беше разгледан нито на комисия, нито в пленарна зала. “ГЕРБ възприемат дигитализацията, прозрачността и намаляването на административната тежест като риск да се преустановят корупционните им практики.” заяви арх. Терзийски.

Той пое ангажимент този законопроект да бъде внесен отново за разглеждане в следващото Народно събрание, както и тези експертни разговори да продължат. Бяха поставени много теми и идеи с потенциал да прераснат в законодателни инициативи, които са в посока намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх