За три години България ще отпусне на Украйна над 26,5 млн. лева

Йорданка Веселинова 14 септември 2023 в 16:17 1017 1

Теменужка Петкова

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Теменужка Петкова, зам.-председател на комисията по бюджет и финанси

България ще отпусне на Украйна малко над 26,5 млн. лв. от 2024 до 2027 г. Парламентарната бюджетна комисия подкрепи споразумението с 11 гласа "за" и 3 "против". Предстои текстовете да влязат в пленарна зала. 

Решението за това взе Министерският съвет на 3 май тази година, когато е одобрен проектът на споразумение и министърът на финансите е упълномощен да подпише споразумението за финансов принос. България парафира документа на 10 май, а Европейската комисия - на 26 юни. 

Сумата, която България ще отпусне безвъзмездно, е точно 26 737 463,48 лева за целия период, или средно до 6 684 365,87 лева годишно.

Програмата е обща за страните членки на ЕС, като всяка от тях ще покрива само лихвената субсидия и по-специално разходите за финансиране и за управление на ликвидността, но не и административните разходи, свързани с операциите по вземане и отпускане на заеми на Украйна.

В споразумението за финансов принос се предвижда всяка от държавите членки неотменимо и безусловно да се задължи при поискване да предостави на разположение на Комисията съответни финансови вноски. Те следва да са в допълнение към средства, които при възможност биха могли да се осигурят от бюджета на ЕС в рамките на годишните бюджетни процедури.

Покриването на лихвената субсидия след 2027 г. ще продължи или чрез вноски от държавите членки под формата на външни целеви приходи в бюджета на ЕС въз основа на удължаване срока на действие на споразумението, или да се обезпечи от средства в бъдещите многогодишни финансови рамки на ЕС.

В хода на дебата в комисия срещу законопроекта се обявиха единствено от "Възраждане" и БСП. Двете партии се обявиха срещу това България да дава пари на страни, които не са членки на ЕС, вместо те да влизат в бюджета. От Министерството на финансите разясниха, че конкретната програма е насочена към страни от Близкия изток и Африка. Червеният депутат Румен Гечев добави, че България ще покрива лихви по украински заеми, с които са купувани оръжия и отсече, че не бил изпратен в парламента, за да гласува такива неща.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!