Westinghouse ще модернизира два блока на АЕЦ Козлодуй за 63.5 млн. лв.

OFFNews Последна промяна на 17 януари 2020 в 15:03 1704 0

Американският енергиен гигант „Westinghouse Electric Company“ подписа договор за модернизацията на два блока на АЕЦ “Козлодуй” за 63.5 млн. лв., предаде БГНЕС.

Договорът е за преместване на текущите информационни и контролни системи (I&C), базирани на платформата Ovation™ на 5 и 6 блок, по най-новите стандарти. Целта е да се осигури още по-голяма конкурентоспособност и ефективност в начина на работа на тези централи.

„Дигитализацията и модернизацията на експлоатираното ядрено оборудване е ключова част от дългосрочните операции на нашия клиент и стратегически приоритет за Westinghouse“, казва Тарик Чохо, президент на бизнес звеното за операции по изграждане в Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) на Westinghouse.

„Имаме удоволствието да подкрепим 5 и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй” в техните усилия да използват най-добрите налични технологии и да доставят икономически и чиста енергия на България за десетилетия напред“, допълва Чохо.

Платформата Оvation е една от най-модерните I&C в енергийния сектор и се използва широко както в работещи, така и в нови ядрени централи. Като доставчик на платформата Оvation за ядрената промишленост, Westinghouse внедрява Ovation в АЕЦ „Козлодуй” повече от 15 г. и платформата се оказа безопасна, надеждна и много икономична. Westinghouse се ангажира да подкрепи блокове 5 и 6 на “Козлодуй” в поддържането на платформата Оvation поне още 30 г. и подкрепя плановете на Козлодуй да експлоатира двата блока поне до 2049 г.

„Модернизацията на 5 и 6 блок беше необходима и като всеки един компютър, той трябваше да бъде подменен след 15 г. работа“, заявява Александър Николов, зам.-изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“.

Той уточнява, че договорът с американската компания е подписан вчера и това е поредната стъпка от цялостната рехабилитация на двете ядрени мощности. Експертът подчерта, че съвместното сътрудничество с американците датира от средата на 90-те години на миналия век.

Кои са „Westinghouse“?

„Westinghouse Electric Company“ е водеща световна компания за ядрена енергия и е доставчик на продукти и технологии за ядрени централи за комунални услуги в целия свят. „Westinghouse“ достави първия в света търговски воден реактор под налягане през 1957 г. в САЩ. Днес технологията „Westinghouse“ е основа за приблизително половината от действащите в света ядрени централи.