Вложители искат държавата да им изкупи вземания от КТБ по схемата Дунарит

OFFNews 31 август 2017 в 15:21 3811 0

Неправителствената организация "Ние, гражданите", която обединява вложителите, които загубиха пари при фалита на КТБ, поискаха от премиера Бойко Борисов държавата да изкупи техните вземания от банката с отнет лиценз.

Ужилените от фалита са категорични, че щом държавата има пари, за да национализира военно-промишленото предприятие Дунарит, изкупувайки изискуемите му кредити, то нищо не пречи да помогне на гражданите, които се простиха със спестяванията си. При този сценарий поне безработицата и бедността в България ще намалеят и някак си ще възникне надежда средната класа да поеме дъх след непрекъснатите набези на НАП и олигарсите срещу собствеността, спестяванията, а понакога и живота им, заявяват от организацията.

"Действията на Синдиците на КТБ може да бъдат характеризирани единствено като прекупуване на дългове с цел възползване от обезпеченията по тях – дейност характерна за колекторските мутренски фирми. Рационално обяснение какъв е интересът да придобият вземане на трето лице срещу „Дунарит“ за сума от близо 40 млн. лв. няма. Разбира се, тази сума ще бъде платена от ДКК, т.е от парите на държавата, тъй като „КТБ“ АД след като е откупил това вземане го е препродал скоропостижно. Печеливш от тази операция, обаче, ще е фирмата „Дипи“ ЕООД, която се свързва с Делян Пеевски /може-би пък абревиатурата на първите букви на имената му е случайност в наименованието на тази фирма/, която съгласно договора й с „КТБ“ АД като цена по договора ще получи активи на стойност от около 40 млн. лв., но с малката особеност, че цената на тези активи ще бъде определена от оценител посочен от „Дипи“ ЕООД. Той ще постави своята оценка на активите извън всякакви законово регламентирани процедури, което означава, че при подценени активи дружеството „Дипи“ ЕООД срещу този договор може да придобие активи значително надхвърлящи цената на продаденото вземане", пише в писмото до премиера Борисов, което е подписано от Вера Ахундова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!