Вдигат с 10% заплатите в градския транспорт на София

OFFNews Последна промяна на 01 юли 2019 в 15:13 2363 0

Снимка БГНЕС

Йорданка Фандъкова

Заплатите на работещите в градския транспорт в София ще се увеличават с по 10% през всяка от следващите три години. Това договориха столичният кмет Йорданка Фандъкова, синдикатите и директорите на четирите дружества, съобщи БГНЕС.

За целта ще бъде подписана тригодишна програма.

Ако общинският съвет я одобри, тя ще започне да се изпълнява от 2020 г.

Увеличение ще има за всички служители в четирите общински транспортни дружества.

През тази година заплатите на служителите в сектора са увеличени с 20%. В автотранспорта вече се наблюдава положителна тенденция за назначаване на нови водачи, каза Фандъкова.

"Все още има недостиг на шофьори, но тенденцията е видима. При напуснали 42-ма шофьори имаме 97 нови. ... В същото време, продължава безплатното обучението на нови водачи, които се радват на добър интерес“, каза кметът.

Общо липсват над 200 водачи в транспортните дружества.

За придобиването на категория D има и законова пречка - за получаването ѝ е необходимо преминаването през два изпита. Предложена е промяна, която би позволила категорията да се придобива директно.

След срещата стана ясно и че основните заплати между авто- и електротранспорта са уеднаквени.

От април 2019 г. брутната заплата на водачите в Столичния автотранспорт е около 2300 лева, съобщи директорът на Столичния автотранспорт Слав Монов. Механиците получават брутно по 1300 лв. Сумите включват всички добавки, включително парите за извънреден труд, храна.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че е договорено до края на 2020 г. в авто- и електротранспорта да бъде преустановено полагането на извънреден труд извън законоустановения. Няма разбирателство обаче за нощния градски транспорт. Синдикатите го смятат за нерентабилен и водещ до извънреден труд над определения в Кодекса на труда. Общината обаче не възнамерява да променя политиката си.

В последните месеци са пуснати 170 нови автобуса. До края на 2019 г. ще бъдат пуснати първите 8 км. от третата линия на метрото. До септември се очаква да пристигнат 13 нови трамвая и 15 нови електробуса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови