Украински IT компании искат да преместят бизнеса си у нас

Производители от различни сектори от Украйна също възнамерявали да дойдат в България

OFFNews 30 май 2022 в 11:43 5130 1

БАИ

Снимка БГНЕС

Богдан Богданов, директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ).

"Вече имаме регистриран интерес от украински компании, които целят да преместят своите бизнеси в България", заяви пред БНР Богдан Богданов, директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ).

Днес той участва в съвместен уебинар с украинската търговско-промишлена палата.

"Има както бизнеси с присъствие тук, които целят да разширят дейността си, така и компании в IT бизнеса, които възнамеряват да отворят офиси у нас и да преместят част от служителите си", поясни Богданов.

Сред проявилите интерес има и производствени компании, уточни той.

"Целят да релокират свои производства – имаме компания за торове, имаме компания в производствения сектор на опаковки, компании, свързани с търговия и логистика", добави Богданов.

Той посочи, че от БАИ са във връзка с общини с безработица, която е по-висока от средната за страната, за да предложат на украинските компании конкретни места с работна сила, която може да се включи.

Сролез него партньорствата между български и украински компании биха увеличили експорта на материали и услуги.

"Тази война няма да е вечна и в един момент ще имаме възможност и за български компании, създавайки тези партньорства отсега, да могат и да имат експорт към Украйна в бъдеще, да участват във възстановяването на Украйна", обясни Богданов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови