Служители на Пикадили, Макс телеком, Бобов дол и др. на протест пред парламента

Повод за недоволството са неизплатените им заплати

OFFNews 05 септември 2017 в 12:46 5250 3

Мая Младенова

Десетки служители с неизплатени от работодателите си заплати се събраха днес на протест пред парламента с настояване "На работодателския произвол трябва да бъде сложен край".

Протестът е организиран от Автономния работнически синдикат (АРС). На него дойдоха работници от "Пикадили", "Макс Телеком", миньори от "Бобов дол", "Оброчище",шивачките от Дупница, както и работници "Ораново", "Ветрен", "Енемона". На събитието присъства и омбудсманът Мая Манолова, която обяви, че само е нейния офис са подадени над 400 жалби срещу некоректни работодатели.

Протестиращите настояха за законодателни промени, които да криминализират неизплащането на заплатите. Те протестираха и срещу тежките условия на труд, наднорменото работно време, нерегламентираните почивки и некоректното отношение на работодателите. Според протестиращите българските работници са най-слабо защитени в Европа, а освен това са с най-ниското заплащане.

Работниците смятат, че некоректните работодатели трябва да отговарят пред закона и като физически лица, а не само като юридически. 

"Става дума за основни конституционни права, които държавата трябва да брани на своите граждани. Истината е, че ако бъдат приети всички предложения, които са направени, тези хора ще имат решение на техния проблем. Едното предложение е да има забрана за продажба на фирми, без да си си платил на работниците", посочи Мая Манолова.

Друго предложение е работниците да бъдат поставени на първо място сред кредиторите при фалит на предприятието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

3

Hissarion

07.09 2017 в 10:23

Г-н Николов, не сте разбрали коментара ми. Използвам похват, който се нарича сарказъм, един вид язвителна насмешка към споменатите "работодатели" в опит да иронизирам позициите им. Все пак разбирам, че на Вас не Ви е смешно в момента.

8005

2

Павел Николов

06.09 2017 в 07:56

Hisarioncho не ми викай търтей само. 15г съм дал на тази фирма, дължи ми 5000лв. За кое да съм и благодарен, че остават семейства без прехрана ли ???? Излез очи в очи с мен и ми кажи това което си написал.

10571

1

Hissarion

05.09 2017 в 15:49

Вместо да благодарят на работодателите, че са получили работа, тия настояват и за заплати. Аа, така не се издържа вече! Бизнесът се задъхва, банки фалират, Киро Гела не му достигат парите за гел, коментаторите тука настояват за отпадане на минималната заплата, Каролев чак се наложи да се запише фермер, за някой друг лев, а тези търтеи си искали заплатите. Не могат ли просто да отидат и да осъдят държавата в собствен арбитражен съд да им плати заради лошата международна конюнктура?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки