С настоящите темпове Европа ще постигне климатичната си цел за 2030 г. през 2051 г.

OFFNews 04 септември 2021 в 20:30 3760 0

Снимка pixabay

Европа ще пропусне водещата си климатична цел за намаляване на емисиите на парникови газове с повече от 20 години, освен ако не ускори темповете на енергийния преход. Това показва проучване на най-голямата европейска компания за битови услуги Enel, предаде Ройтерс.

През юли Брюксел представи множество амбициозни мерки в пакета си "Fit for 55" ("Готови за 55" - бел. ред.), целящ да подготви Европейския съюз, за да постигне целта за 2030 г. за намаляване на емисиите с 55% спрямо нивата от 1990 г.

Проучването посочва, че са необходими инвестиции от около 3,6 трилиона евро в рамките на блока, за да се постигнат целите до 2030 г., с потенциално кумулативно въздействие върху икономическия растеж на ЕС от над 8 трилиона евро.

Но изследването предупреждава, че ЕС трябва да увеличи усилията си, за да се реализира този потенциал.

„Необходимо е да се засилим и да се снабдим със система за управление, която е съответна на предизвикателството и способна да превърне намеренията в конкретни действия“, каза главният изпълнителен директор на Enel Франческо Стараче.

За да се ускори процесът, проучването призовава за по-тясно сътрудничество между страните-членки по отношение на енергийния преход, като се възприеме регионален подход, който да подпомогне засилването на пазарната интеграция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови