Проучват се възможностите за производство на компоненти за електромобили у нас

OFFNews Последна промяна на 21 януари 2023 в 10:38 1356 4

Николай Стоянов

Снимка Министерство на икономиката и индустрията

Николай Стоянов, министър на икономиката и индустрията

Проучват се възможностите за изграждане на завод за производство и сглобяване на автомобилни компоненти за електрически превозни средства в България. Очаква се инвестициите да надхвърлят 40 милиона евро, а броят на създадените нови работни места да достигне 800.

Проектът беше представен на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов от представители на ръководството на чуждестранна компания. На този етап вече са проведени срещи за проучване на възможните места за изграждане на завода.

„Българският автомобилен сектор е един от най-бързо развиващите се и компаниите планират нови разширения - всичко това е доказателство за конкурентоспособността на икономиката и опциите, които можем да предоставим“, каза Стоянов.

Той добави, че фирмите в областта на електрониката, електротехниката, информационните технологии, химическата промишленост и др. отчитат добри резултати. „България може да предложи висококвалифицирани кадри, но ние се интересуваме от привличането на инвеститори, които са готови да заплатят адекватно техния труд“, продължава Никола Стоянов.

Никола Стоянов представи индустриалните зони на България като сфера за инвестиции и плановете на Министерството на икономиката и индустрията за тяхното развитие. Той подчерта силните страни на България като място за инвестиции и обеща пълна административна подкрепа за решението за стартиране на новия проект в нашата страна.

На срещата присъстваха Стефан Йонков, ръководител на Службата за търговия и икономика в Генералното консулство на България в Мюнхен и представители на баварска компания за инвестиционно консултиране, включена в проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1226

4

БотоксПутю

24.01 2023 в 21:04

Ама , че той Боко още преди 3-4 години обяви, че произвеждаме "лазерни лъчи" за Мерцедес?

-8847

3

евроатлантик

21.01 2023 в 16:23

Костадинке, имаш ли някаква информация за онези електромобили, дето Кирето и Лорер осигуриха да се произвеждат у нас, още откога? Е, не бяха германски, а се оказаха албански, но кой ти гледа? Важното е да се удари тъпана, но той вече хич не се чува. Та ако знаеш нещо, зарадвай ни!

850

2

Constanza

21.01 2023 в 12:53

Е, да сме доволни и на компоненти.

2491

1

Johnny B Goode

21.01 2023 в 12:05

WV ли ще са или този път друга дъвка ще разпъваме?