Проблемът с Търговския регистър е заради занижен контрол, смята специалист

OFFNews 16 август 2018 в 09:49 1800 0

Проблемът с блокирането на Търговския регистър е заради занижен контрол. Това смята специалистът по киберсигурност Ясен Танев. Пред bTV той заяви, че сривът на системата не се дължи на хакерска атака. 

Не е било хакерска атака според мен. Това е проблем свързан със занижен контрол и активното наглеждане на обществено значима инфраструктура, посочи той.

За търговския регистър разбрахме, че е повреден масив, който съхранява данните. Той е планиран правилно - при концепцията се казва да се използва масив, не дискове и има топъл резерв, който се включва. В архитектурата му има още едно хранилище на данни в София. Данните се съхраняват и в секретен център за възстановяване на работата при инциденти като този. По дизайн нещата е трябвало да се случат добре, обясни специалистът и добави, че е липсвало копие, което да бъде възстановено веднага и резервният център вероятно не е работил.

Танев допълни, че трябва да се отговори на въпроса кой от заложените процеси не се е случил. „Няма лошо да дефектира система и да бъде възстановена, но има проблем, че обществото не е информирано. Навремето ни спестиха експлозията в Чернобил. Не бива да се губи доверие в държавата”, добави Танев.

Той обърна внимание на ниското заплащане в държавния IT сектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови