Пеканов: До три седмици ще бъдат възстановени мостовете и улиците в наводнените села

OFFNews 15 септември 2022 в 21:01 2386 0

Атанас Пеканов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов

До три седмици ще бъдат възстановени всички улици и мостове в пострадалите от наводненията села в Карловско, заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов пред БНТ.

По думите му това е от първостепенна важност. "Работим по оценяване на щетите, в началото на октомври ще подадем искане към Европейската комисия за това каква част от щетите ще могат да бъдат поети от Фонд „Солидарност“. Междувременно националният бюджет може да отдели средства, за да помогне на тези хора", каза още Пеканов.

Вицепремиерът обясни, че първите средства от Плана за възстановяване и устойчивост се очаква през есента.

Пеканов припомни, че в Министерството на иновациите и растежа вече има една отворена програма от 260 милиона лева, по която фирмите могат да кандидатстват за безвъзмездни средства за технологична модернизация, да дигитализират своите бизнеси. Крайният срок е до 21 септември.

"Ще се отворят още две процедури от Министерството на иновациите до края на годината. Едната процедура е за кандидатстване за възобновяеми енергийни източници на покривите – фотоволтаици за фирмите. Това, от една страна, е инвестиция, която задвижа дадена икономическа активност, а, от друга, в средносрочен план ще намали разходите за енергия и съответно ще намали и ценовия натиск", обясни вицепремиерът.

Предстои и обявяването на темата за енергийната ефективност – както за жилищни, така и за нежилищни сгради, каза Атанас Пеканов и уточни, че санирането вече няма да обхваща само фасадите на сградите, а средствата ще отиват и за дълбоко реновиране, за да бъде по-ефективно и да достига до повече хора.

Той припомни, че за да не изгубим средства по Плана за възстановяване, до края на годината страната ни трябва да приеме 22 законодателни мерки. "Работим активно за финализиране на тези законопроекти, така че да бъдат внесени в парламента, когато бъде конституира"“, посочи вицепремиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови