Организират туристически бизнес форум в България съвместно със Саудитска Арабия през 2023 г.

OFFNews Последна промяна на 01 декември 2022 в 15:40 733 0

Ангелкова с министъра на икономиката и планирането на Саудитска Арабия
Николина Ангелкова с министъра на икономиката и планирането на Саудитска Арабия Фейсал бин Фадел Ал-Ибрахим

"Разговарях с министъра на икономиката и планирането на Кралство Саудитска Арабия Фейсал бин Фадел Ал-Ибрахим и планираме в рамките на 2023 г. да организираме съвместен туристически бизнес форум в България".

Това обяви Николина Ангелкова - бивш министър на туризма (2014-2020 г.), след участието си в Срещата на върха на WTTC в Рияд, Саудитска Арабия.

Тя обясни, че срещата им е в продължение на разговора от април тази година, когато Фейсал бин Фадел Ал-Ибрахим беше официално посещение в България.

Арабската държава създава туристически продукт, който предстои да бъде оценен от целия свят. За разлика от традициите на Европа в туризма и богатото културно-историческо наследство, в момента Саудитска Арабия изгражда модерна и иновативна туристическа инфраструктура чрез милиардни инвестиции.

Сред тях е проектът Diriyah gate, който се намира в историческия квартал At-Turaif, разположен североизточно от Рияд и обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Обновеният като културна столица на Саудитска Арабия исторически град Дирия ще демонстрира 300+ години автентична култура и история на Саудитска Арабия, като представя вдъхновяващо наследство, образователни и културни възможности и изключителни предложения за модерен начин на живот.

Сред инвестициите в туризъм са и имиджовият футуристичен град Неом, увеселителен комплекс на 40 км от столицата Рияд, финансиран с над 10 милиарда долара бюджет, както и редица мащабни туристически комплекси.

"България е високо ценена като туристическа дестинация и традиции. По време на срещата ми с принца на Кралство Саудитска Арабия Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, той сподели, че помни отличните си впечатления от тракийското наследство на страната ни и историческите забележителности, които придоби по време на визитата си у нас през 2016 г.", коментира още Ангелкова.

Николина Ангелкова с принца на Кралство Саудитска Арабия Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд

В рамките на участието си във форума тя реализира срещи още с министъра на инвестициите на Саудитска Арабия Халид А. Ал-Фалих, както и с Ахмед Ал-Хатиб, министър на туризма на Саудитска Арабия, Кристофър Насета, президент и изпълнителен директор на Hilton, с принцеса Хайфа Ал-Сауд, която е и заместник-министър на туризма на Саудитска Арабия.

Николина Ангелкова осъществи частно посещение в Рияд, Саудитска Арабия по покана на WTTC да се включи като участник в Срещата на върха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови