Никола Стоянов даде Кинтекс на прокурор

OFFNews 01 септември 2022 в 10:23 2955 1

Никола Стоянов и Корнелия Нинова

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Никола Стоянов приема властта в икономическото министерство от предшественичката си на министерския пост Корнелия Нинова.

Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов разпореди днес всички документи, свързани с парични преводи на "Кинтекс" офшорна фирма в Дубай, да бъдат изпратени на прокуратурата, съобщи министерството.

На 11.08.2022 г. ДАНС влезе в оръжейното дружество, а по-късно бе потвърдено, че за 1 ден са били платени около 800 000 лв. към компания в Дубай.

По инструкции на фирмата от офшорната зона „Кинтекс“ е превеждал големи суми към български фирми и юридически лица на Балканите, които към този момент не е ясно какво отношение имат към дейността на оръжейния търговец. Вероятно тези дестинации са избирани, за да се заобиколят щателни банкови проверки, които са задължителни, когато се касае за сделки на оръжейни фирми с офшорни контрагенти. Чрез ползването на финансови посредници тези процедури са били съкратени, най-вероятно, за да преминат преводите в дните между смяната на предходния и настоящия министър на икономиката, съобщава министерството.

За днешните действия на министъра то се позовава и на разследване на bTV за плащанията към Дубай.

На 18.04.2022 г. предишният министър на икономиката Корнелия Нинова съобщи за смяна в ръководството на „Кинтекс“.

Когато станаха публично известни паричните преводи към Дубай, досегашният изпълнителен директор на ДКК Смиляна Нитова отрече да има нарушения от назначеното от нея ръководство.

"Последните изказвания контрастират с излъченото днес журналистическо разследване, поради което е необходимо да се проучат всички възможности за съпричастност в действията на „Кинтекс“ на трети лица", пише министерството.

Ръководството на „Кинтекс“, което е извършило плащанията към Дубай, бе освободено миналата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови