Набират кандидати за една от най-добре платените професии у нас

OFFNews 01 септември 2016 в 13:27 19172 5

Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" обяви кампания за набиране на кандидати за ръководители на полети. Това е една от най-високо платените и отговорни професии у нас и по света.

Стартовото възнаграждение на авиодиспечерите в България е около 3000 лева. Полагат им се пари за храна, гориво, карта за градския транспорт, допълнително здравно осигуряване, безплатни почивки на море и планина, извънредни отпуски и други.

Преди години за започване на работа като авиодиспечер бяха необходими сериозни връзки, но през последните години държавната фирма редовно обявява конкурси за свободните позиции.

Кампанията за набиране на кандидати започва с дни на отворените врати, като първата дата е 12 септември.

Желаещите да се запознаят с престижната професия ще могат да посетят Районния център за обслужване на въздушното пространство и тренажорите за обучение. 

Подборът на кандидатите ще бъде в началото на ноември, а приемът на документи е постоянен. Желаещите да станат Ръководители на полети трябва да преминат успешно шест етапа – подбор по документи, тест по английски език, тест FEAST (First European Air Traffic Controller Selection Test) в две части, практически упражнения на симулатор, проверка за медицинска годност и заключително интервю.

Задължителни изисквания са: висше образование – с минимална образователна степен „бакалавър“, без значение на специалността, и добро владеене на английски език. Кандидатите, които не притежават валиден сертификат за нивото на владеене на езика, ще могат да се явят на безплатен тест в РВД.

След успешно преминаване на подбора, кандидатите ще сключат договор на професионална квалификация и безплатно обучение за Ръководител на полети.

Авиодиспечерите у нас са около 300 човека. Те следят трафика през въздушното ни пространство. За едно денонощие над България преминават около 2000 самолета, а при високо натоварване, както е през лятото, броят достига до над 3000. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

5

Izalina

01.09 2016 в 17:48

Специалност АТТ мисля подготвяше специалисти за РП-та, но не знам на кой етап от образователния курс - вероятно профил в горните курсове - как да е - имаше и наши кадри, повярвай ми.

11827

4

Victor Dachev

01.09 2016 в 16:57

Izalina, надали в ТУ-София е имало специалност РВД ;)

15614

3

OTBPAT

01.09 2016 в 15:13

300 човека, да кажем половината са на работа във даден момент, хайде 1/3... 3000 хвърчоплана на денонощие... 1,25 самоУета на час? Чисто бакалски, разбира се... натоварена работа викат?

29585

2

Izalina

01.09 2016 в 14:49

А беше време когато конкуренцията беше свирепа само между кадри на ТУ-София, Кировград и Москва.
Сега един курс след къв-да-е-бакалавър и чиста работа ... дано съвременната техника компенсира иначе обичайно слабото ниво на юношите, които вероятно ще се юрнат за позицията.