Може да останем без газ, ако Булгаргаз не може да предплати на Газпром, обяви Кадиев

Ако през март има преговори, мерките няма да се отразят толкова тежко, смята Любомир Дацов

OFFNews 27 февруари 2022 в 09:10 4441 1

Излизането от системата SWIFT е една от най-тежките санкции. "Булгаргаз“ няма да може да плати на „Газпром“, защото преводът няма как да мине, заяви Георги Кадиев, бивш зам.-министър на финансите, по бТВ. 

Русия няма да продължи с доставките на газ, ако няма предплащане. Сметките на „Газпром“, дори и да са в западни банки, ще бъдат замразени. Това беше една от причините Западът да се колебае за тази мярка. Целият западен свят ще има проблеми“, коментира още Кадиев.

„Може да се стигне до това да нямаме газ, защото „Газпром“ иска предплащане. Ние имаме газ за определен период от време. Голямата грешка на България е, че огромен процент от газа е руски. Ние имаме съвсем малко производство и получаваме може би не повече от 7-8% от Азербайджан“, обясни Георги Кадиев. 

Но ако решението за SWIFT е ограничена само за определени банки, тогава може би „Булгаргаз“ ще може да плаща през други, уточни Кадиев.

Мерките ще се усетят след няколко месеца. Комплексното въздействие от тези мерки е около 3%, което никак не е малко, заяви финансистът Любомир Дацов по Нова тв. Но ако през март има преговори, мерките няма да се отразят толкова тежко, каза още той. 

Тази стъпка ще тласне Русия да се присъедин към китайската система за разплащания. Изключването от Суифт ще зесегне около 30% от разплащинията на Русия. До август цените на петрола ще нарастват, заяви Щерьо Ножаров, икономически съветник в БСК и преподавател в УНСС. 

Според Дацов и Ножаров туризмът ще бъде много засегнат, след като Русия препоръча на туроператорите да заменят България с други дестинации.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

1

Човека

27.02 2022 в 16:14

Оставете парите на портала на Лукойл Нефтохим. Там на пазача, бай Гьорги. Той ще ги предаде където трябва. Те знаят. Там разнасят петрол, пари, други работи. Каквото е необходимо. Или на някой друг руски анклав по българското крайбрежие.