Кукушева: 0% ДДС за хляба ще удари сивата икономика, таван на цените ще убие свободния пазар с един удар

OFFNews 20 април 2022 в 10:50 1447 0

Мариана Кукушева

Снимка БСК

Мариана Кукушева

"Цената на хляба за една година се е коригирала в рамките на около 42-45%", заяви председателят на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. В интервю за bTV тя увери, че производителите ползвали кредити, за да компенсират доставните цени и повишената себестойност, а също - че "трудно променяме цена". "В търговските вериги предложението за нова цена отлежава между два до шест месеца. Тоест доставните цени са стабилни в България", каза тя.

Основната тема в интервюто беше предложението за освобождаването на хляба от ДДС, което от браншовия съюз приветстват, но към което вицепремиерът и финансов министър Асен Василев вчера изрази резерви. За Кукушева това би било "изключително добра новина" и "много силна социална мярка", ако се приеме от коалицията.

Кукушева подчерта, че ефектът върху производителите "ще бъде абсолютно косвен". Тя очаква падане на крайните цени на хляба с 20% и покачване на потреблението му.
И все пак "не може да се очаква, че бюджетът на потребителите за храна ще намалее чувствително, защото защото бюджетът за хляб е най-малкият за всяко семейство", каза тя.

Свалянето на ДДС било "много вярна" стъпка и "много силен удар срещу сивата икономика, защото тя винаги работи без ДДС".

И без ДДС върху хляба цената му обаче може да не поевтинее поради покачването на цената на зърното. Вчера на борсата в Хамбург цената на тон пшеница е вече 430 евро.

"Надяваме се, че обстоятелствата няма да доведат до такова покачване, макар че вчера на борсата в Хамбург цената на тон пшеница е вече 430 евро. Това значи, че цената на първичната суровина се покачва. Световната организация по продоволствена сигурност обяви, че ще продължи покачването на цената на основни хранителни суровини поради недостиг в света, свързани с инфлацията. Имаме привнесена, но имаме и национална инфлация. Критичният праг от 12% беше минат според вчерашни проучвания. МФ дава прогнози за покачване също до края на годината", предупреди тя.

На въпрос за повишаващата се инфлация тя посочи, че този период за България ще продължи две години.

В Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите са категорично против таван на цените. "Категорично сме против. Свободният пазар ще бъде убит с един удар" - категорична беше Кукушева и уточни:

"Предложението на БСП беше преразгледано и вече говорят за таван на цените на на свободния пазар, а на регулирания, където самата регулация предполага таван. Това са съвсем различни неща. Таванът на цените предполага доплащане, тоест субсидиране от фонд на държавата за разликата между пазарната цена и тавана. Не знаем да има такъв фонд в България. Едва ли българските производители попадат в категорията на свръхпечалби, едвам се справяме с високите енергийни разходи".

От браншовия съюз очакват държавата да ги компенсира за цените на тока през май, каквата компенсация не е предвидена, искат такава и за газа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!