Kaдрови кадрил в държавния газов оператор

Ива Оприкова 05 януари 2015 в 17:54 4525 0

Енергийното дружество "Булгартрансгаз" има нов изпълнителен директор. Това е Георги Гегов, който поема поста от Кирил Темелков. Решението е на новия надзорен съвет на държавния газов оператор. Сменен е и целият управителен съвет на "Булгартрансгаз". Очаква се официално потвърждение на съобщението от Българския енергиен холдинг (БЕХ). От самото дружество потвърдиха за смяната.

Мотивите за рокадата са ускоряване на проектите за изграждане на междусистемните газови връзки и за разширяване на хранилището в Чирен. 38-годишният юрист е бил член на съвета на директорите на "Булгаргаз" и е син на бившия изпълнителен директор на компанията Кирил Гегов. До назначението е редови член на борда на "Булгартрансгаз".

Гегов е завършил УНСС като магистър по "Право", както и "Стратегическо икономическо развитие на енергийния пазар" в Холандия. Работил е в сферата на енергетиката и търговията и преноса на газ, като е бил и част от юридико-консултантския комитет по проекта "Набуко", участвал е в управлението на "Булгаргаз", “Булгартрансгаз”, а също бил и шеф на "Южен поток - България".

Освен Темелков е сменен целият управителен съвет на “Булгартрансгаз”. Шеф на УС на компанията става Таня Захариева, а Делян Димитров е избран за редови член на борда. Промените са направени още на 16 декември, но тъй като “Булгартрансгаз” е в процедура на сертифициране като независим преносен оператор, се иска одобрението на ДКЕВР за смените. То е получено на 29 декември.

Промени са направени и в другото газово дружество - “Булгаргаз”, като на мястото на Анна Димитрова, която бе член на съвета на директорите влиза Илиян Дуков. Това е решил бордът на БЕХ на 23 декември. Промените влизат в сила след вписването им в Търговския регистър. Промените влизат в сила след публикуването им в Търговския регистър.

Припомняме, че преди месец Българският енергиен холдинг направи промени в ръководството и на „Булгартрансгаз“. С решение на Съвета на директорите на БЕХ в Надзорния съвет на „Булгартрансгаз“ влязоха Илия Иванов, Кирил Георгиев и Владимир Митрушев.

В съобщението от преди месец се твърдеше, че с промените в Надзора на дружеството се цели да се ускори реализирането на проектите за свързване на българската газопреносна мрежа с газопреносните мрежи на съседни страни и модернизацията на газохранилището в Чирен, обясниха от БЕХ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови