Quantcast

Кабинетът одобри меморандум за подкрепа на газопровода Eastring

OFFNews Последна промяна на 13 юли 2016 в 12:09 3195 4

Правителството одобри проекта на меморандум за разбирателство между българското Министерство на енергетиката и словашкото Министерство на икономиката за подкрепа на проекта Eastring.

Документът има за база Декларацията от Рига (2015 г.) за насърчаване на междусистемното свързване на съществуващата инфраструктура за снабдяване с природен газ.

Eastring е проект за изграждане на транспортен коридор през територията на Словакия, Унгария, Румъния и България, осигуряващ възможност за двупосочни доставки на природен газ от алтернативни източници.

Целта на меморандума е да даде политическа подкрепа за реализирането на проекта. Той не създава нови, нито променя съществуващи правни ангажименти на страните, обясниха от правителствената пресслужба.

С него се създава работна група на високо равнище, включително с участието на междусистемните газови оператори, за координирано сътрудничество по всички аспекти на проекта.

Проектът за газопровода Eastring започна след спирането на проекта "Южен поток". Целта му е да транспортира газ от Западна Европа към Балканите и да предоставя алтернативни доставки на газ от Русия, ТАНАП, Каспийско море, от Иран, Ирак, Египет, Израел и Кипър към Централна, Южна и Западна Европа.

Именно с газопровода Eastring вероятно ще се захранва българският газов хъб. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

73928

4

El Commandante

13.07 2016 в 13:39

Нали и аз тва казах бе смот, кво ми поясняваш кво съм имал предвид...

73928

2

El Commandante

13.07 2016 в 12:34

За по-незапознатите да кажа: тва значи че ше купуваме газ от Русия не по Южен поток а по Норд Стрийм 2.
Още оня ден ви казах че Словакия като умни хора са избрали да не пискат и да подкрепят Северен поток,защото построяването му така или иначе е неизбежно.

Лошо няма, въпроса е да сме в играта.