Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Хекатомба на крави край Димитровград заради опасна зараза

OFFNews 14 април 2016 в 12:50 10020 1

kow
Крава с нодуларен дерматит

Започва унищожаването на около 100 животни заради заразен нодуларен дерматит в района на Димитровград. Заболяването е безопасно за хората, но смъртоносно за едрите преживни животни, предаде Нова телевизия.

Двете огнища са в селата Черногорово и Воден. Те са установени при клинични прегледи, каквито се извършват от миналото лято, когато са констатирани огнища на болестта в Гърция и Турция. Всички областни дирекции на Агенцията по безопасност на храните са приведени в състояние на повишена епизотична готовност. Някои фермери смятат, че Агенцията е трябвало да ваксинира животните, за да не се стигне до тази ситуация.

Всички болни и контактни животни ще бъдат умъртвени. Собствениците на умъртвени животни ще бъдат обезщетени, но това няма да им възстанови загубите им и ги обрича на фалит. Изследват се и други животни. Не е изключено да има още заразени.
Заради огнищата в Димитровградско в цяла Южна България е въведена забрана за движение на едри преживни животни, както и пазари и изложби с тях.

Болестта е силно заразна, с летален изход, засяга едрите преживни животни и причинява сериозни икономически загуби. Вирусът е изключително устойчив, пренася се от кърлежи, мухи и комари или чрез директен контакт. Клиничните признаци са треска, подуване и гнойни отоци по кожата на говедата, най-вече млекодайните породи.

По информация за Фермер.БГ и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) към момента все още болестта не е потвърдена, взети са проби и се очаква потвърждение от лабораторните изследвания.

Областната епизоотична комисия в Кърджали заседава във връзка с огнище на заболяването заразен нодуларен дерматит в префектура Серес, Гърция.

Епизоотичната комисия гласува мерки срещу евентуалното проникване и разпространение на болестта на наша територия. ОБДХ – Кърджали е в повишена епизоотична готовност. Фермерите са предупредени да се снабдят с препарати за пръскане срещу насекомите-преносители, да спазват изискванията за биосигурност и да контролират придвижването на животните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews