"Глобите за чужденци, които притежават земя у нас, се отлагат за 1-ви октомври"

OFFNews 21 април 2015 в 12:37 2918 0

Ще се търсят законодателни варианти, така че на чуждите инвеститори, които са купили земя у нас, да не се налага да я продават. Това заяви пред БНР председателят на парламентарната комисия по земеделие Румен Христов. С обяснението, че управляващите имат нужда от още време, за да направят законови промени, които да удовлетворяват и населението, и инвеститорите, и ЕС, депутатът предлага налагането на санкции да започне от октомври, вместо от 1-ви май.

"Трябва да бъдем прагматични, по-малко емоционални, особено когато става дума за земеделска земя", посочи Христов.

В началото на годината депутатите приеха в бюджетната комисия в НС промени, според които публичните компании се вадят от забраната да имат земя у нас, ако чужденци и офшорни компани имат акции в тях. Тази забрана обаче остава за офшорки или граждани на страни извън ЕС.

Според новите текстове ако до 1 май такива собственици не продадат нивите си, глобата е 100 до 300 лв./дка. Председателят на парламентарната комисия Румен Христов обяви, че до 1-ви октомври се търси нова алтернатива, за тези, които се занимават със земя, да намерят нова формула за собственост. "Имаме нужда от време да намерим консенсус. От една страна, да удовлетворява инвеститорите, от друга – населението", посочи Христов.

Земята, освен обработваема площ, е и част от територията на страната. Зрелостта на политическите формации е да осъзнаят, че животът се променя, България е член на ЕС и има правила, с които трябва да се съобразява.






Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови