Гинка Върбакова в първо тв интервю: Фирмата е моя, няма офшорен собственик

OFFNews 25 февруари 2018 в 18:59 23045 14

Снимка Нова телевизия

Гинка Върбакова

Собственичката на Инерком-Груп Гинка Върбакова за пръв даде телевизионно интервю откакто стана ясно, че компанията ѝ ще придобие бизнеса на ЧЕЗ у нас.

Фирмата, която купува ЧЕЗ е 100% собственост на Гинка Върбакова. Пред Нова телевизия бизнесдамата от Пазарджик категорично заяви, че не е фасада, даваща път на офшорка да придобие най-голямото ЕРП в България. Утре в сутрешния блок на Нова ще бъде излъчено цялото интервю. 

„Аз съм крайният собственик. Това се вижда от Търговския регистър. Крайният собственик в Търговския регистър съм аз”, заяви Гинка Върбакова.

На въпрос защо чешката държава е избрала именно нейната компания, тя отговори: „Не мога да кажа защо са избрали нас. Това беше една дълга и много сложна процедура, в която се изискваха много финансови документи, които да гарантират кои сме ние, какъв е нашият опит и какво можем да направим. По принцип при такъв вид финансиране, защото покупката на активите на ЧЕЗ ще стане с привлечено финансиране с банков кредит от международна банкова институция, която към момента, за съжаление, не мога да разкрия”.

Запитана как банката си гарантира, че обезпечава парите, Гинка отвърна: „Практиката е при такъв вид финансиране, да бъдат залагани акциите на дружеството, тоест това е напълно позната във финансовите среди практика”.

Гинка призна, че от 20 години познава Теменужка Петкова, която подаде оставката си като енергиен министър, след като сделката беше обявена публично.

На въпрос дали Петкова е помогнала по някакъв начин в осъществяването на сделката за продажбата на ЧЕЗ, Гинка Върбакова беше категорична: „Цялата сделка се проведе под чешкото законодателство. Цялата сделка и разговори бяха в Прага и българското правителство, български министри или български политически лица не са имали абсолютно никаква информация за нея. Това е една частна сделка”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8753

12

Кинджо

26.02 2018 в 09:01

Би било много интересно ако малка частна компания успее да поеме този бизнес, но едва ли ще се случи. Тази жена със сигурност е параван, въпроса е дали този който седи зад нея е толкова силен че да успее да удържи на медийния и обществен натиск :(

77927

11

El Commandante

26.02 2018 в 08:49

Само като и гледам неандерталската селска мутра и веднага ми става ясно че е много навътре в енергетиката, всичко е ток при тая леля....

17156

10

aviatora

26.02 2018 в 08:24

Скоро ще ядете на Боко дедовия и ще го хванете за шлифера.

7447

8

MeduimShark

26.02 2018 в 05:59

Дреме ми на дедовия дали сделката е прозрачна. Важното е, че Дългия Инкасатор и Гоце ще се скъсат откъм гърба от яд, че една селянка с атавистична физиономия им измъкна черджето изпод краката.