''Евтин популизъм''. Василев скочи срещу предизборното наддаване на ГЕРБ и ДПС за пенсионерите

Ружа Райчева 02 април 2024 в 17:55 3926 2

Асен Василев

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Асен Василев

Министърът на финансите в оставка Асен Василев се обяви категорично срещу предложението на ГЕРБ и ДПС за отпускането на великденска добавка за пенсионерите под прага на бедност.

Днес ГЕРБ и ДПС предложиха пенсионерите под прага на бедност (с 526 лв пенсия) да получат великденски надбавки от 75 лева. Според председателя на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев (ДПС) за тези разходи няма да има нужда да се правят допълнителни трансфери от бюджета и ще се възстановяват с бюджета на НОИ. Мярката струва около 40 милиона лева и ако се приеме - би обхванала 534 000 пенсионери. "В следващия месец след внимателен анализ на приходите и разходите ще се търсят други възможности за подкрепа на други социално слаби групи от българското общество", каза Цонев.

На извънреден брифинг в Министерството на финансите (МФ) Асен Василев обяви, че неговата позиция винаги е била за създаването на трайни увеличение, а не за еднократни помощи. През 2009 г. средната пенсия е била 288 лева, през 2020 г. достига 382 лева - увеличение с под 10 лева на година. През 2023 г., когато бяха направени трайни увеличения на пенсиите, средната пенсия достигна 788 лева, което е повече от два пъти над средната пенсия през 2020 г., посочи министърът. Той изтъкна, че от 1 юли тази година е заложено в държавния бюджет, че средната пенсия ще е 883 лв.

"Това е почти 100 лева увеличение всеки месец, а не 75 лева еднократно, предизборно. Даването на добавки предизборно е изключително порочна практика и дели пенсионерите на групи. Ако един човек има 527 лева, той няма да получи добавка. Ако пенсията му е с 3 лева по ниска - той ще получи 75 лева добавка. Пита се защо", коментира пред журналисти в МФ Асен Василев.

Според него е важно пенсионерите да не се делят на групи, а да се работи за трайно увеличение на пенсиите им. По думите на Василев българските пенсионери са заслужили пенсиите си, като са си плащали осигуровките. Той призова ГЕРБ и ДПС да "не се заиграват с популизма":

"Правилно е нашите родители да имат достойни старини, базирани на трайно увеличение на пенсиите за всички пенсионери по швейцарското правило. Всичко друго е евтин популизъм", призова Василев.

Той заяви, че ако НС приеме предложението на ГЕРБ и ДПС, то 75% от пенсионерите ще останат без великденски добавки за разлика на другите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

2

GB

02.04 2024 в 20:41

Популизъм в чист вид.

На майка ми даваха увеличение от 0.78 BGN преди.

22548

1

dolivo

02.04 2024 в 18:19

правилно, ББ винаги иска да мине евтино и популярно
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки