Енергийният министър: Проектът за 7-и блок в АЕЦ Козлодуй напредва, ще има и осми

OFFNews 14 ноември 2023 в 19:01 2107 1

АЕЦ
АЕЦ "Козлодуй".

Има конкретен напредък по проекта за седми блок на АЕЦ "Козлодуй“. Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев пред ресорната парламентарна комисия.

Има междуведомствена работна група за изграждане на жп връзка до Козлодуй, защото сега няма такава линия, а това е логистично предизвикателство. Има процедури за отчуждаване и други дейности, за които е нужна подкрепата на всички политически групи.

По отношение на доставчика на инженеринговия проект в частта "ядрен остров" има ясни срокове и чакаме доклад към март догодина, каза Радев.

Междувременно се подготвят документи, които да бъдат адресирани до потенциални контрактори за основите строителни работи.

Имаме автономността във вземане на решение за доставчик на генераторната и турбинната част, за да не зависим само от един технологичен избор, каза Радев.

Той подчерта, че държавата е поставила сериозни изисквания, към тези които ще бъдат поканени на разговори, за да има избор на целия комплекс от участници. Най-вероятно това няма да става през консорциум, а през многостранен договор, с ясен ангажимент на всички участници до края на проекта – тоест до включване в паралел на мощностите, каза министърът.

Гледаме сериозно и на идеята за осми блок в АЕЦ, каза Радев.

Затова спомагала и съществуваща инфраструктура в Козлодуй.

"Проектната компания "Нови мощности“ няма как да е полезна ако не я напълним с кадри. Не с управляващи кадри, а с инженери, които да работят. Амбицията ни е нашите инженери, които сега работят в това число по руски обекти по други държави, да се върнат тук и да търсят перспектива в страната", каза Радев.

Искаме да договорим условия във фиксиран срок и на фиксирана цена за да постигнем оптимални за страната ни условия от проекта за нов реактор. Цената към която се стремим е „чувствително, в пъти, повече от два пъти, от цената на двата блока от североамериканския проект“, който се цитира в общественото пространство, посочи министърът, цитиран от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

14.11 2023 в 21:39

Точно така, атома е вече "зелен", франсетата добре излобираха ЕС. А Германците как се прецакаха, не е истина, зелените терористи отвътре ги превзеха
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика