Депутатите се поправиха. Всички небитови потребители ще получават компенсации за ток

НС въведе и 33% данък върху свръхпечалбите на нефтените компании

Йорданка Веселинова 06 декември 2022 в 15:37 5397 0

Архив

Снимка Pixabay

Проекторешението е внесено от Драгомир Стойнев от БСП

Със 164 гласа "за", 1 "против" и 4 "въздържал се" депутатите приеха компенсации за всички небитови потребители на ниско, средно и високо напрежение при 200 лв. за мегаватчас.

Проекторешението, внесено от Драгомир Стойнев от БСП, поправя предно решение на парламента, според което 100% компенсации имаха право да получават фирми, които са инвестирали в енергийна ефективност или имат собствени ВЕИ централи. За останалите компенсациите бяха в размер 80%.

По-рано с пълно мнозинство от 179 гласа "за" депутатите приеха измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане. Според промените нефтените компании ще плащат 33% данък върху свръхпечалбите на компаниите, работещи с нефт, газ и въглища. Мярката е временна - ще важи до края 2023 г. - и е свързана с директива на ЕК за подпомагане на най-уязвимите с т.нар. "солидарна вноска".

По време на второто четене в зала ДПС оттегли предложението си от догодина фонд "Сигурност на електроенергийната система" да се пълни с вноски от свръхпечалбата и на частните производители и търговци на ток. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови