Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Депозитите намаляват: дребните вложители покриват разходи, големите инвестират в имоти

Предстоящата тежка криза заради пандемията налага актуализация на доходите - смята икономистът от КНСБ Любен Томов

OFFNews 22 август 2021 в 18:44 12225 2

Снимка Pixabay

Дребните вложители изчерпват своите спестявания в банките, а по-големите инвестират в недвижими имоти, сочи експертен анализ, цитиран от БНР.

Данните на БНБ за първото полугодие показват, че на тримесечна база депозитите до 10 000 лева намаляват. Ако тенденцията се запази, това ще бъде признак, че кризата започва да изчерпва спестяванията на домакинствата.

Кризата принуждава хората, които са загубили или намалили доходите си, да прибегнат към спестяванията - коментира финансовият анализатор Иван Стойков.

По-големите депозити също намаляват, но тук средствата се инвестират в недвижими имоти: "Това са хора с по-дълги спестявания, с по-високи доходи и с по-големи като цяло възможности и отливът, който се реализира на такъв размер депозити, една много голяма част от него отива на имотния пазар".

Годишна инфлация от 3% и най-големи ръстове при хранителните стоки отчете националната статистика. Върху храните се натрупва поскъпването на тока и горивата. Цените на бензина и дизела са най-високи от началото на пандемията:

"Ако действително повишението при тях е над нормалното, то очакваме също и влияние върху основните хранителни стоки, което е фактически основното перо на българските домакинства. От порядъка на 30, 31, 32% са разходите за храна" - коментира икономистът на КНСБ Любен Томев. Според инфлацията ще се ограничи до 3-4%, но тежката криза, която предстои заради пандемията, налага актуализация на доходите на домакинствата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1867

2

qwertyuiop

23.08 2021 в 01:36

Мда, не знам колко трябва да си тъп, за да инвестираш в недвижими имоти. Буквално като да си купиш мандра преди 9 септември. Или ресторант преди пандемия.

2000

1

ProGo

23.08 2021 в 00:16

Депозитите намаляват понеже банките не искат да има депозити ! При положение че няколко месеца по рано Левон Хампарцумян разпалено обясняваше че закриването на депозитите (трансформирането им в разплащателни сметки) и повишаването на таксите за обслужване било понеже банките нямат нужда от пари в наличност и искат да стимулират хората да "инвестират" за "доброто на икономиката". Обедняването на населението също е причина но основната причина е алчността на банките повишените такси и това че е доста неизгодно да държиш пари в банка.
 
X

Подкастът на OFFNews