Данъкът върху лихвите остава 8%, облагат всички банкови сметки

Работещите родители ще получат данъчно облекчение 20 лв. на дете

Нели Чолашка 04 декември 2014 в 14:04 5150 1

Данък "лихва" остава 8% през 2015 г., но с него вече ще бъдат обложени всички банкови сметки.

Това решиха депутатите с приемането на второ четене на промените в Закона за ДДС, с който се променят и други данъчни закони.

Първоначално законопроектът предвиждаше увеличение на данъка от 8 на 10%, но в комисиите на второ четене беше прието предложението на Реформаторския блок размерът на данъка да се запази 8%. Председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) направи последен опит да вдигне данъка върху лихвите на 10%, но предложението й не мина, защото само ГЕРБ го подкрепи.

"Ние сме против всички данъчни увеличения. Няма нужда от покачване на данъците, когато ние търсим растеж и превръщане на спестяванията в инвестиции", мотивира предложението за замразяване на налога Мартин Димитров от РБ. Той отбеляза, че увеличение на който и да е данък дава много лош сигнал, а в конкретния случай потенциалните приходи в бюджета са минимални.

От началото на годината до септември от данъка върху лихвите по срочните депозити в хазната са постъпили едва 51,9 млн. лева. 

Миналата година, когато ставката беше 10%, в хазната постъпиха 82,5 млн. лв. При въвеждането на налога бившият финансов министър Симеон Дянков очакваше годишни постъпления от около 120 млн. лева. 

От 2015 година се предвиждат две данъчни преференции за семействата с деца. Те се залагат с промените на Закона данък върху добавената стойност. Първата предвижда един от родителите в семейство с деца да може да намали облагаемата си данъчна основа с 200 лв. за едно, с 400 лв. за две и с 600 лв. за три и повече деца. Това прави по 20 лв. на дете годишно и е смешно облекчение, коментира Георги Кадиев от БСП. Той сметна, че за неговите три деца се падат по 1.66 лв. на дете на месец.

Другата преференция предвижда възможност един от родителите на дете с увреждания да приспадне от годишния си облагаем доход 2000 лв.

С промените в данъчните закони се премахва преференцията хората на минимална заплата да си получават обратно налога от 10%.

Хората, които са имали минимални доходи през тази година, ще могат да се ползват от данъчното облекчение и да им бъдат възстановени данъците от 10 на сто върху 12-те минимални работни заплати за 2014 г. Ако имат допълнителен доход под каквато и да е форма, няма да получат пари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови