Кадиев към ГЕРБ: Вдигнете минималната заплата с приходите от "данък лихва"

OFFNews 29 ноември 2014 в 11:45 3344 0

Георги Кадиев

Минималната работна заплата може да се увеличи поне с 20 лв., като средствата - около 20 млн. лв. могат да дойдат от планираното увеличаване на т. нар. "данък лихва" от 8% на 10%.

Това обяви в интервю за Нова телевизия социалистът Георги Кадиев в коментар за предложение от ГЕРБ проект на бюджет за 2015 г. Проектобюджетът беше защитаван в ефир от Диана Йорданова от ГЕРБ.

Финансовият министър Владислав Горанов (ГЕРБ) предлага замразяване на минималната работна заплата на 340 лв. догодина. Социалният министър Ивайло Калфин обяви, че ще се бори за увеличение с поне 20 лв. до 360 лв. на минималното възнаграждение.

От БСП настояваме за 380 лв. минимална работна заплата, но ще подкрепим и 20 лв. увеличение, уточни Кадиев.

Той обяви още, че с Бюджет 2015 г. ГЕРБ вкарва доходите на хората в "ледена епоха" - замразяване на минималната заплата и на майчинството след 1-годишна възраст на детето, минимално увеличаване на пенсиите с под 2%, намаляване на майчинството до 1 година на детето с факта, че ще се взима доходът на жените за 24 месеца, а не 18 месеца назад.

„Аз не виждам амбицията през 2015 година нещо да се направи за подобряване на събираемостта на приходите”, коментира още депутатът от БСП.

 "Основната идея на бюджета да доведем страната до финансовата стабилност, от която тя се нуждае и да върнем доверието", каза Диана Йорданова от ГЕРБ.

Тя напомни на Кадиев, че досокоро неговата партия е била на власт и са можели да прокарат промени в законите, които сега искат, но не са предложили, когато бяха на власт.

"Ние си носим нашата отговорност и правилно бяхме наказани на изборите на 5 октомври. Говорете повече за това какво ще направите оттук нататък", отговор й Кадиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews