''Булгаргаз'' предлага прогнозна цена от 142 лева за мегаватчас на газа за юли

OFFNews 11 май 2022 в 18:25 2652 0

"Булгаргаз" предлага прогнозна цена от 142 лева за мегаватчас на газа за юли.

В съобщение от дружеството пишат, че цената е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 11 май.

"В изпълнение на изискванията "Булгаргаз" ЕАД уведомява своите клиенти, че прогнозната цена на природния газ за юли (...) е 142,11 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 72.66 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ", допълват оттам.

За сравнение, цените на европейските газови пазари за доставка през юли на 11 май са в приблизителен размер от 95.50 EUR/MWh, пишат още от "Булгаргаз".

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за юли ще бъде депозирано в КЕВР на 1 юли, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 30 юни. 

Във вторник трябваше да се проведе закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране за утвърждаване на цена на природния газ за май. От КЕВР обаче съобщиха, че се отлага, тъй като от "Булгаргаз" са информирали Комисията, че Министерство на енергетиката е започнало проверка, която ще приключи на 12 май. 

КЕВР очаква на 13 май да получи окончателното заявление на обществения доставчик с актуални данни за ценообразуващите елементи на природния газ за май. Непосредствено след това енергийният регулатор ще насрочи заседание за утвърждаване на окончателната цена на "Булгаргаз" за месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови