Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Британски стартъп купува завод на Монбат в Германия

Българската компания ще придобие миноритарен дял от Britishvolt

OFFNews 25 май 2022 в 11:05 1662 0

Монбат
Стартъп компанията за батерии за електромобили Britishvolt обяви, че ще купи германския разработчик и производител на батерийни клетки EAS от българската компания Монбат за 36 млн. евро.

Стартъп компанията за батерии за електромобили Britishvolt обяви, че ще купи германския разработчик и производител на батерийни клетки EAS от българската компания Монбат (MONB.BB) за 36 млн. евро (38,6 млн. долара), за да увеличи собственото си производство, съобщи Ройтерс.

Сделката подлежи на одобрение от регулаторните органи, заяви Britishvolt.

Базираната в Нордхаузен, Германия, EAS е "пионер в разработването и производството на широкоформатни литиево-йонни клетки, използвайки иновативна и компактна технология за производство на електроди", която е най-подходяща за нейния собствен високопроизводителен формат клетки за батерии с голям пробег "46xx".

"Придобиването на EAS ще ни позволи да увеличим мащаба на последната част от разработката и комерсиализацията на клетките 46xx", заяви в изявление главният изпълнителен директор Орал Наджари, като добави, че Britishvolt има за цел да направи допълнителни инвестиции в EAS.

Britishvolt работи с британските производители на спортни автомобили Aston Martin (AML.L) и Lotus за разработване на високоефективни батерии за електромобили.

Britishvolt осигури подкрепата на британското правителство за проекта за завод за батерии в Северна Англия, в който ще бъдат инвестирани 1,7 млрд. паунда (2,12 млрд. долара).

Според условията на сделката „Монбат“ ще придобие миноритарния дял в Britishvolt. Българската компания произвежда оловно-кисели акумулаторни батерии и е най-големият производител на батерии в Източна Европа със заводи за производство и рециклиране в три различни държави в региона. Дружеството изнася продукцията си в над 60 страни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews