Британската икономика със срив невиждан от близо 41 г.

OFFNews 30 юни 2020 в 15:46 2469 0

Свиването на британската икономика под влиянието на коронавирусната пандемия е по-голямо от първоначално оповестените данни - с 2,2%. Спадът е най-резкият от близо 41 години насам, от третото тримесечие на 1979 г., пишат Би Би Си и "Гардиън".

Новите данни бяха оповестени след ревизия, направена от статистическата служба на страната. Първоначално тя обяви спад с 2 на сто. 

"По-подробната ни картина за икономиката през първото тримесечие показа, че БВП се свива малко повече от първоначалните изчисления. Информацията на правителството показа, че здравните дейности оказват влияние повече, отколкото смятахме преди. Всички основни сектори на икономиката са се свили значително през март, предвид последиците от удара на пандемията", коментира Джонатан Атоу от статистическата служба.

И все пак кризата има и положителен ефект: значително са се увеличи спестяванията на домакинствата.

Спадът е видим във всички основни икономически сектори под влиянието на коронавирусната пандемия. Брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил с 6,9% през март, въпреки че затварянето на страната обхвана само 9-те последни дни от месеца. Спадът за март е 5,8%, а по-пълната картина на силата на удара на пандемията върху икономиката вероятно ще бъде налице с данните за второто тримесечие на 2020 г.

Последните месечни данни на британската национална статистика показват, че икономиката на страната се е свила с 20.4% през април, което е най-големият спад, откакто се води статистика. Свиването е три пъти по-голямо от преживяното в кризата от 2008-2009 г.

Главният икономист на Обединеното кралство в Pantheon Macroeconomics Самюъл Томбс е песимист. Според него данните са "прелюдия към предстоящото по-лошо".

Междувременно Службата на Обединеното кралство за управление на дълга обяви, че планира да продаде държавни облигации за още 50 млрд. паунда (61,9 млрд. долара), с което емитираните от нея през тази година облигации ще достигнат 275 млрд. паунда. Пазарните експерти очакват за цялата година количеството емитирани държавни ценни книжа да достигне 412 млрд. паунда. Ако това се случи, дългът на Великобритания през тази година ще надхвърли това от разгара на финансовата криза през 2008 г. Въпреки че Английската централна банка (АЦБ) участва в контрола на доходността по държавните облигации чрез своята програма за закупуване на активи, последните данни вероятно ще породят допълнителна загриженост относно размера на дълга, коментира Блумбърг. 

Преди час британският премиер Борис Джонсън представи визията си за икономическо възстановяване след вероятно най-дълбоката рецесия, в която Великобритания ще изпадне от 300 години насам. Кабинентът на Джонсън обяви планове за 5 милиарда паунда (6,2 милиарда долара) инвестиции в пътища, училища и болници, като обеща да публикува по-нататъшни проекти през есента. 

"Не можем да продължаваме просто да бъдем затворници на тази криза", каза Джонсън.

Той обясни, че трябва да се работи бързо, защото вече се отчита непрекъснатия спад на БВП и добави, че хората се притесняват за работните си места и бизнесите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews