ББР с позиция: Дейността ни е под надзора на БНБ

OFFNews 17 май 2021 в 15:38 2915 0

Българската банка за развитие заяви в свое становище, че дейността й се осъществява под надзора на Българската народна банка. 

От ББР ще съдействат на принципала - Министерството на икономиката за предстоящата проверка, пишат още от банката. Позицията им е по повод вчерашното интервю на икономическия министър Кирил Петков, който заяви, че Надзорният съвет на банката ще бъде освободен, както и че създава специална комисия за проверка на ББР

Оттам допълват и, че приоритетите в дейността на банката са били съобразени с политиката на действащите правителства на България, както и с цел печалба като търговска банка.

Ето и цялата позиция на Българската банка за развитие: 

Българска банка за развитие осъществява дейността си в съответствие със Закона за ББР и Устава на ББР, както и извършва дейности, предвидени в чл. 2, ал. 1 и 2 от Закона за кредитните институции, съгласно издаден от Българската народна банка пълен банков лиценз. Приоритетите в дейността на банката са били съобразени с политиката на действащите правителства на Република България, както и с цел печалба като търговска банка, изпълнявайки основната й функция за подкрепа на малки и средни предприятия (МСП).

Банката стриктно съблюдава действащата нормативна уредба в Република България и законодателството на ЕС, в това число и специалния Закон за ББР. Дейността на банката, както и на всяка друга банка в страната, се осъществява под надзора на БНБ, която определя ББР като системно значима кредитна институция за българската банкова система и европейските регулаторни органи. Към края на м. март 2021 г. банката е с най-висока капиталова адекватност в страната (38%) и е с присъден рейтинг от водещата рейтингова агенция Fitch Ratings на ниво ВВВ с положителна перспектива – рейтинг, равен на суверенния рейтинг на българската държава.

ББР има развити дългогодишни отношения с многобройни международни кредитори и партньори, като е изградила авторитет на надежден и стабилен партньор. Банката привлича средства от тях на базата единствено на доброто финансово състояние и репутацията си. Банката не е бюджетно предприятие, но за конкретни цели се финансира от държавния бюджет (в т.ч. гаранционните програми във връзка със ситуацията, породена от COVID-19), а отпускането на кредити се извършва преимуществено със собствен ресурс на Банката, с ресурс, придобит в резултат на търговската й дейност през годините, както и такъв, предоставен по сключени договори по програми с множество водещи международни кредитни институции.

ББР винаги е сътрудничила на регулаторните органи. И в този случай банката ще окаже пълно съдействие на Принципала – Министерството на икономиката, във връзка с предстоящата проверка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови