Грациите ни спечелиха шест медала на европейското първенство

OFFNews 13 юни 2021 в 20:42 2615 0

Общо шест медала (един златен и пет сребърни) спечелиха българските състезателки от Европейското първенство по художествена гимнастика, което завърши днес във Варна.
Ансамбълът на България взе титлата на финала на съчетанието с пет топки и сребро на три обръча и два чифта бухалки.

Боряна Калейн завоюва исторически сребърен медал в многобоя. Това е първо отличие за България от шампионат на Европа в многобой от далечната 1994 година, когато Мария Петрова става европейска шампионка.

Сега трикратната световна шампионка Мария Петрова беше главен съдия на първенството във Варна.

Ансамбълът на България за девойки спечели сребро в многобоя и на финалите с пет топки и с пет ленти.

Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, които вчера останаха пети в многобоя, изпълниха изключително силно композицията си на топки и станаха европейски шампионки. Възпитаничките на Весела Димитрова и Михаела Маевска получиха оценка от 47.500 точки, от които 38.6 за трудност и 8.9 за изпълнение.

На второ място остана европейският шампион в многобоя Русия с 47.275 точки, а на трето е Израел с 46.150 точки.
На три обръча и два чифта бухалки България също игра много силно и без грешки. Гимнастичките обаче получиха оценка от 45.950 точки (36.9 за трудност и 9.050 за изпълнение), което им отреди второто място.

Българките имаха малшанс да изчакат доста преди да излязат на килима, тъй като Азербайджан беше подал контестация. Но публиката в залата подкрепяше бурно състезателките на Весела Димитров през целия ден.

Европейски шампион на обръчи и бухалки е Израел с 46.150 точки, а на трето е Италия с 43.375 точки.

В многобоя при жените България остана на пето място вчера, след като гимнастичките допуснаха грешки, но днес играха страхотно и взеха две отличия.
Следващият голям форум за българските гимнастички са олимпийските игри в Токио от 23 юли до 8 август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови