Замесиха Георге Хаджи в афера за милион и фалшив играч на Челси

OFFNews 06 декември 2016 в 18:08 3930 0

Румънската легенда Георге Хаджи, който е близък приятел с Христо Стоичков от съвместния им престой в Барселона, беше замесен в афера с изчезнал милион от трансфер на млад румънски футболист.

Разкритията идват по линия на разследващата мрежа Football Leaks, която разполага с 18,6 милиона документа и всеки ден лъсват нови и нови злоупотреби.

Става въпрос за младия румънски защитник Кристиан Манеа, който на 31 май 2014 година дебютира за националния отбор на северната ни съседка. Към тази дата той е на 16 години и 10 месеца. Той играе в контролата с Албания, спечелена с 1:0. Младокът е продукт на школата на Хаджи, който е много влиятелна фигура в румънския футбол, а по време на футболната си кариера е наричан Марадона на Карпатите.

Манеа е талантлив, но включването му в националния отбор е изненада, тъй като има само пет мача за отбора на Виторул Констанца. Само три седмици по-късно той е продаден от Виторул в кипърския Аполон Лимасол за 2,5 милиона евро. Аполон е от грандовете в Кипър, а клубът има традиция в привличането на таланти от страни с повече футболни традиции като Румъния и Сърбия. 2,5 милиона евро обаче са твърде много за играч, оценяван по същото време от специализирания сайт TransferMarkt на...300 000 евро.

Още по-странно е, че сделката остава секретна. Манеа продължава да си играе в Констанца, все едно нищо не се е случило. Месец преди сделката, на 15 май 2014 г. Виторул е подписал споразумения с офшорната компания от Малта Dito Trading and Consulting Limited, представлявана от Крал Шранц и германския лицензиран агент на ФИФА Торстен Век.

Dito Trading and Consulting Limited е почти невидима във футболния бизнес компания. Името й се среща само веднъж в споменатите 18,6 милиона документа. Няма уебсайт, няма никаква история зад гърба си. По думите на Хаджи обаче именно на нея се дължи осъществения трансфер на Манеа в Кипър и той приема да й плати като комисионна всичко над 1,5 милиона евро при осъществяване на сделка. В случая това е 1 милион.

Към момента на сделката академията на Хаджи дължи 4,9 милиона евро и парите от продажбата на Манеа биха намалили дълговете почти с 50 процента. Вместо това, Хаджи превежда 40 процента от 2,5 милиона евро в Малта. Това е изключително висока комисионна. Средната в света за това време е 28%.

Кой получава парите? Оказва се, че Dito Trading and Consulting Limited е на един и същи адрес с офшорната компания Lian Sports Limited, зад която стои противоречивия бизнесмен Абдилгафар Рамадани, който се хвали, че държи правата на най-обещаващите играчи от Балканите. Името му стои в договора на сръбския талант Лука Йович, продаден от Цървена звезда в Бенфика също с посредничеството на Аполон Лимасол. Рамадани няма лиценз по времето на трансфера на Манеа и затова работи с подставени лица като Торстен Век.

В момента обаче фирмата му държи правата на играчи като Стефан Йоветич (Интер Милано), Адем Ляич (Торино) и Маркос Алонсо (Челси).

Аполон Лимасол е клуб, в който влияние има израелския супер агент Пини Захави. Именно той въвежда Роман Абрамович в Челси, а Рамадани е един от неговите партньори в Източна Европа. Какво се получава - Аполон плаща 2,5 милиона за Манеа, а само 48 часа по-късно 1 милион се връщат под формата на комисионна. И двата трансфера са направени през румънската банкова сметка на Хаджи.

Въпреки платените 2,5 милиона евро, Манеа така и не стъпва в Кипър. От Виторул твърдят, че никога не са го продавали, а само са му преотстъпили правата, което вече е забранено от ФИФА. Клубовете могат да заобиколят тази забрана, като продадат играча "на книга" на друг клуб, а реално той да се отправи в съвсем друга посока.

Година по-късно младежът се озовава в друг скандал. През юни 2015 година е обявено, че 17-годишният румънец е подписал с Челси. Новината разпространява агенция Ройтерс и е препечатана от близки до Хаджи румънски издания. Новината е публикувана и в световните медии. Преди това известният италиански журналист Джанлука ди Марцо пише, че Хаджи е договорил трансфер за 3,1 милиона евро на Манеа в Челси.

Манеа се появява и в популярния футболен симулатор Football Manager като футболист на Челси.
Месец по-късно нито Челси, нито академията на Хаджи, потвърждават сделката. В крайна сметка талантът се озовава като отдаден под наем в белгийския Мускрон като отдаден под наем от Челси. Това обаче не е вярно. Манеа никога не е бил продаван на Челси, нито пък е бил част от Виторул Констанца по това време. Той все още има договор с Аполон Лимасол.

В Белгия Манеа става част от списъка футболисти на Lian Sports, които идват в Белгия от Аполон. Любопитното е, че собственици на Мускрон са синът и племенникът на Пини Захави. На практика това се оказва схема за заобикаляне на правилата на ФИФА правата на играч да не се държат от трети страни, а от клубове. Компания зад Захави купува Мускрон буквално в последния ден преди забраната да влезе в сила.

От академията на Хаджи отказват коментар. Футболното бъдеще на Манеа обаче е под въпрос, а той все още е тийнейджър. Той няма нито един мач за националния отбор след "дебюта си", а вместо на "Стамфорд Бридж" в Лондон, играе в белгийската провинция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!