УЕФА пуска руските отбори U-17 в международни състезания, Киев обяви бойкот

Украинската футболна асоциация призова и другите европейски държави да не играят срещу отбори от страната агресор

OFFNews 27 септември 2023 в 13:05 1037 0

Русия
Сборная.

Украинската футболна асоциация (УАФ) реагира остро на плановете на Съюза на европейските футболни асоциации (УЕФА) да допусне руски отбори до 17 години на международни турнири.

В прессъобщението на организацията се посочва, че украинските отбори ще бойкотират състезанията с участието на представители на страната-агресор.

Също така от УАФ призоваха и другите европейски асоциации да подкрепят бойкота.

„Категорично осъждаме решението на УЕФА да върне отборите U-17 от Руската федерация в международни състезания. Украинската футболна асоциация настоява за запазване на предишните решения на УЕФА и ФИФА за недопускане на всички руски отбори да участват в международни състезания под егидата на тези организации. УАФ потвърждава, че няма да участва в никакви състезания с участието на руски отбори и се обръща към останалите асоциации-членки на УЕФА с молба да бойкотират евентуални мачове с участието на отбори от Руската федерация, при условие че бъдат допуснати", се казва в съобщението.

От асоциацията посочват, че приемането на подобни решения за поетапно връщане на отбори от Руската федерация към участие в състезания в разгара на военните действия, водени от Руската федерация срещу Украйна, е неоснователно и че толерира руската агресивна политика.

"Настоятелно призоваваме УЕФА да преразгледа това решение и да остави в сила предишното решение за пълното изключване на всякакви отбори от Руската федерация от участие в международни състезания“, се казва в изявлението на УАФ.

Преди ден УЕФА обяви, че организацията планира да върне руските отбори до 17 години в международните състезания този сезон. Президентът на организацията Александър Чеферин подчерта, че „забраната на деца да участват в турнирите на УЕФА нарушава цялостното развитие и също ги дискриминира“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика