Те се научиха да побеждават: Това е най-голямото хърватско предимство

OFF News 09 юли 2018 в 16:14 1807 0

Ден след победата на Хърватия над Русия и два преди полуфинала срещу Англия, медиите в Загреб продължават да анализират силното представяне на отбора на Мондиал 2018.

Сред множеството материали по темата, които разглеждат отбора по всички спортно-технически компоненти, показани в отделните срещи, прави впечатление анализът на Вук Вукович в най-големия хърватски интернет портал index.hr. Предлагаме ви неговата гледна точка към предстоящите полуфинали:

Чета британските медии, които търсят причини за това, че ще бъдат шампиони (5 причини, 7 причини, 101 причини), пее се "It's coming home", изобщо, краен оптимизъм.
Вместо за тактиката, играта и останалите важни неща, ще се обърна за малко към историята, пък и при нас оптимизмът расте от ден на ден…

На Световното първенство останаха само европейски отбори.

Всеки път, когато европейски отбор е бил световен шампион, сред титулярите си е имал поне няколко ключови играчи, които са имали опита от победите в турнира за КЕШ, а след това и в Шампионската лига.
- Германия от 2014 година имаше 6 (Нойер, Лам, Боатенг, Швайнщайгер, Кедира и Мюлер)
- Испания от 2006 имаше 5 (Касияс, Алонсо, Пуйол, Пике, Шави, Иниеста и Бускетс)
- Италия от 2006 имаше 5 (Пирло, Гатузо, Неста, Дел Пиеро и Индзаги)
- Франция от 1998 имаше 4 (Бартез, Десаи, Дешан, Карембьо и един финалист - Зидан)
- Германия през 1990 имаше 3 (Матеус, Бреме и Фьолер)

Ето разпределението на играчите, побеждавали в ШЛ от 4-те полуфиналисти в Русия:
Франция – 1 (Варан) и 1 финалист (Гризман)
Белгия - 0
Англия – 1 (Кейхил) и 2 финалисти (Хендерсън и Трент), но само Хендерсън е титуляр
Хърватия – 4 (Модрич, Ракитич, Манджукич, Ковачич) и един финалист - Ловрен)

Освен това нашите най-добри футболисти редовно играят ключова роля във финалите на ШЛ. Манджукич вкара на два финала – при победата на Байерн и при загубата на Ювентус; Ракитич вкара за Барса (а беше и играч на мача на финала за Лига Европа преди година със Севиля); Модрич беше главният играч поне в 3 от 4-те финала, които спечели с Реал. Даже и Ловрен игра много силно за Ливърпул, независимо от загубата.

Те са т. нар. ключови играчи. Не е изненадващо, че спечелихме два пъти с дузпи, като и двата пъти Ракитич вкара за победите. Ние сме отбор на ученическите грешки, мъчим се в квалификациите, мъчим се със съперници, които са по-слаби от нас, но очевидно, когато се стигне до най-важните мачове, тези играчи знаят да побеждават. Когато играеш за Реал и Барса, да печелиш важните мачове се превръща в навик.

Не искам да кажа, че броят на победителите в ШЛ в отбора е съвършената предпоставка за успеха на Световното, само казвам, че когато европейски отбор печели на Мондиал, има поне няколко победители в Шампионската лига сред стартовите 11. Хайде, пък да видим…

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови