Стиви Джи започва работа в Академията на Ливърпул

OFFNEWS 04 декември 2016 в 15:08 6445 0

Бившият капитан на Ливърпул и националния отбор на Англия Стивън Джерард, който прекрати активната си състезателна кариера преди месец, ще започне работа в академията на мърсисайдци.

Джерард ще помага за откриването на таланти като него самия, Майкъл Оуен и Роби Фаулър. Стиви Джи прие съвета на мениджъра Юрген Клоп да започне работата си възможно най-ниско в треньорската йерархия и да израства постепенно, вместо да се хвърля направо в дълбокото. По всяка вероятност той ще поеме отбора до 23 г., чиито треньор Майкъл Бийл ще работи с легендарния Роджерио Сени в бразилския Сао Паоло. 


Джерард почиства бутонките си в детските отбори на Ливърпул.

Както Клоп, така и шефовете на „Анфийлд” считат Джерард за бъдещ мениджър на първия отбор, но искат той да извърви целия път от юношеският футбол до най-голямата сцена, както го направи и като играч. Стивън Джерард се отказа от активната кариера през миналия месец и напусна Лос Анджелис Галакси. Той имаше възможност директно да стане мениджър, но отказа предложения му пост в МК Донс.


Академията на Ливърпул има огромен потенциал за създаване на играчи от световна класа, който все още не е реализиран.

Интересно е да се отбележи, че Академията на Ливърпул има чудесна база, отлични треньори и суперталанти във всички възрасти, но в последните години трудно създава топиграчи за първия отбор или Висшата лига. Според шефа на Академията Ник Маршал основната причина за това, е че много талантливи английски играчи се насочват към големите пари и така загърбват големия футбол. Те бързо стават милионери в Чемпиъншип (четвъртото най-богато първенство в Европа) и отказват да се борят за титулярните места в отборите от Висшата лига, които са заети от едни от най-големите звезди на световния футбол. Така логично водещите играчи и треньори във Висшата лига идват от всички краища на света и най-малката част от тях е продукт на детско-юношеския футбол на Острова.


Мениджърът на първия тим Юрген Клоп често гледа мачове на резервния отбор и на юношите до 19 г. в Академията.

Все пак Англия си остава водеща страна във футбола за подрастващи в Европа, която има изключителни таланти и много силни отбори във всички детски и юношески възрасти, както на клубно, така и на национално ниво.


Треньорът от школата на ФК Национал (София) Филип Илков с директора на Академията на Ливърпул Ник Маршал.

В това преди два месеца успяха да се убедят и четирима български треньори, които бяхa на едноседмичен стаж в Академията на Ливърпул. Филип Илков от столичният ФК Национал, Светослав Петков и Цветан Тасев от ФК Пегас (Видин) и Ивелин Паскалев от школата на Монтана са първите българи, които са допуснати във фабриката за футболисти на Ливърпул. Младите български специалисти имаха възможност да гледат тренировки на всички отбори, да говорят с треньорите им и да присъстват на дербито при юношите до 17 г. с Манчестър Юнайтед.


Академията на Ливърпул се намира в предградието Кърби и разполага с 8 естествени терена, 1 изкуствен, зала за футбол, фитнес, зали за обучение и хотелска част.

Преди няколко дни Академията на Ливърпул напомни за себе си  с гола на 17-годишният Бенджамин Уудбърн, който помогна на първия тим да се класира на полуфиналите в турнира за Купата на Лигата. Младокът вкара второто попадение за крайното 2:0 срещу Лийдс. Така той стана най-младият реализатор в историята на Ливърпул, изпреварвайки Майкъл Оуен по този показател.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови