Сърбин ли е героят за Хърватия?

OFFNews 02 юли 2018 в 13:53 6578 0

Вратарят на Хърватия Даниел Субашич се превърна в герой за страната си след победата над Дания в 1/8-финалите на световното първенство в Русия. Стражът на френския Монако отрази три дузпи и на практика класира "шахматистите" напред.

До драмата с дузпите можеше да не се стига, ако звездата на тима Лука Модрич бе отбелязал от дузпа в добавеното време, но Каспер Шмайхел хвана ъгъла и отрази топката.

"Радвам се за целия хърватски народ", каза скромно героят Субашич след мача, като даде ясен знак към коя нация принадлежи. Не така обаче смятат таблоидите в Сърбия, които припомниха една стара история около произхода му и последвалите проблеми заради това.

Даниел е роден в семейство на хърватка и сърбин, поради което преди 11 години бъдещият му тъст не искал и да чуе да му даде ръката на дъщеря си. Тогава Анте Боча дори заплашва своята Антония, че по-скоро ще я пребие и заколи, отколкото да я даде на сърбин =. За да бъде с Даниел, Антония бяга от дома си и се скрива в неговата къща в Задар.

"Аз съм сърбин, а Антония е хърватка, която със своята любов показа как се преодоляват предразсъдъците", е цитиран да казва Субашич по това време от хърватските медии. В следващите години той "забравя" сръбската част от проидхода си.

"Баща ми е православен, а аз съм хърватин и католик", вече казва Субашич, който дебютира за Хърватия през 2009 година, а от шест сезона пази на най-високо ниво в Монако.

Друг любопитен епиозд около мача с Дания беше фланелката, която Субашич носеше под екипа си и демонстрира след мача. На нея беше изобразен ликът на трагично загиналия преди 10 години негов много близък приятел Хървойе Чустич.

"Хървойе ще бъде завинаги с мен, не само върху фланелката ми, а в сърцето ми", казва Субашич, който още чувства вина за смъртта на приятеля си, с когото са израснали заедно и са били повече от братя. Хървойе умира от мозъчен кръвоизлив, след като удря главата си в бетонна преграда по време на мач между Задар и Цибалия при борба за висока топка. Именно Субашич праща в полето фаталната топка, за която скача приятелят му Хървойе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови