Георги Петков може да влезе в историята

OFFNews 05 октомври 2018 в 11:33 3107 0

Капитанът на Славия Георги Петков е изправен пред историческо постижение. Ако вратарят запише дори и минута игра в мачовете на България с Кипър и Норвегия, той ще влезе в топ 3 на най-възрастните играчи на своя пост, играли за националните си отбори, в историята.

Срещу Кипър на 13 октомври Петков ще бъде на 42 години и 211 дни, изчислява Спортал.

Популярният с прозвището Шадравана страж на "белите" може да стане №1 в Европа сред най-възрастните на своя пост, пазили в среща между национални гарнитури. В момента първото място е окупирано от североирландеца Елиша Скот, който записва своя рекорд през 30-те години на миналия век, когато е на 42 години и 200 дни.

Иначе първото място в световен мащаб държи Есам Ел Хадари от Египет, който пази на вратата на "фараоните" на 45 години и 161 дни.

Това се случи на световните финали в Русия през лятото. Втори е колумбийската легенда Фарид Мондрагон, бранил за последно рамката на "лос кафетерос" на Мондиал 2014, когато бе на 43 години и 3 дни. Ако Гошо Петков получи доверието на старши треньора Петър Хубчев, той ще изпревари емблематични вратари като Дино Дзоф, Пат Дженингс, Джим Лейтън, Питър Шилтън, Йежи Дудек и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови