ФК ЦСКА 1948 с отворено писмо до министър Василев в защита на Найденови

Собствениците на efbet, които са в черния списък по закона "Магнитски", са основен инвеститор на клуба

OFFNews 19 юни 2021 в 15:00 2228 0

ФК ЦСКА 1948 се обявиха в защита на собствениците на efbet Стефан, Цветомир и Боян Найденови, които бяха включени в списъка "Магнитски" - за лица, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC - Американската Служба за контрол на чуждестранните активи.

В отворено писмо до министъра на финансите Асен Василев те апелират да се преразгледа решението на министерството по казуса и да се оцени "разумно и правилно не само високата репутация, която efbet има като бранд, но и нивото на подкрепа, което компанията осигурява в частност на ФК ЦСКА 1948 и генерално на българския спорт".

Ето и пълния текст на писмото:

"Уважаеми г-н Василев,

ФК ЦСКА 1948 се обръща към Вас вследствие на новина, която удиви всички, свързани с нашия футболен клуб. Дългогодишните ни партньори и собственици на компанията efbet Стефан, Цветомир и Боян Найденови бяха включени в списъка на лица, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC - Американската Служба за контрол на чуждестранните активи.

Следва да Ви уверим на първо място, че горепосочените лица в последните години са най-сериозният инвеститор в българския спорт и една от основните колони, без които той не би съществувал по същия начин. Тяхното финансиране към над 80 спортни организации и клубове дава стабилна основа за професионална работа и развитие на българските таланти.

Като клуб, който през 2016 г. избра да поеме по Честния път към върха и да премине смело и амбициозно от най-ниското ниво на българския футбол до най-високото, ние Ви гарантираме, че за нас честта и моралът стоят на пиедестал във всяко едно наше действие.

В тази връзка бихме искали конкретно да подчертаем неимоверните усилия, които г-н Цветомир Найденов полага, за да може каузата ЦСКА да продължава да върви към нови успехи и висини. В дългогодишната ни работа заедно г-н Найденов е оставил впечатление у нас на изключително коректен и отговорен човек, за който просперитетът на българския спорт и нашата република като цяло е основен приоритет.

Трябва да се има предвид и факта, че именно благодарение на сигналите и свидетелствата на фамилия Найденови се стигна до разследването срещу бившия собственик на „Еврофутбол“ Васил Божков. Вследствие на това той попадна и под санкциите на Закона „Магнитски“.

Базирайки се на изложените дотук факти, ние от ФК ЦСКА 1948 излизаме с апел към Вас да преразгледате решението на Министерство на финансите по казуса и да оцените разумно и правилно не само високата репутация, която efbet има като бранд, но и нивото на подкрепа, което компанията осигурява в частност на ФК ЦСКА 1948 и генерално на българския спорт. Подкрепа с жизнено значение за десетки родни клубове и спортни организации."

По-рано в позиция до медиите Найденови подчертаха, че са прекратили всякакви отношения със засегнатите от закона "Магнитски" лица, а от март 2020 г. не са съдружници, акционери, управители и членове на управителни органи. Те изтъкнаха, че са инициирали много преди мерките по закона "Магнитски" действия за уличаването на Васил Божков в корупционни и престъпни деяния, дори "с риск за собствените си сигурност и бизнес".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови