Битката на титаните - какво предстои тази седмица в Шампионска лига

Петър Петров 08 април 2024 в 13:51 2014 0

Снимка с логото и трофея на Шампионска лига

Снимка Getty Images

Снимка с логото и трофея на Шампионска лига

Тази седмица ще се изиграят първите срещи от четвъртфиналите в Шампионска лига. Мачовете са повече от интригуващи и в много от тях има стари сметки за уреждане между грандовете.

Във вторник Арсенал приема Байерн Мюнхен на "Емирейтс Стейдиъм". Съперничеството между двата отбора е огромно, като Арсенал никога не е успявал да надделее срещу "баварците" в елиминационната фаза на турнира. Двата отбора са се срещали цели 4 пъти на осминафиналите, като последният беше през сезон 2016/2017 и завърши катастрофално за "артилеристите". Тогава Байерн на два пъти разгроми лондончани с по 5:1 и с общ резултат 10:2 продължи напред.

Сега ситуацията е доста по-различна и шансовете за отмъщение на Арсенал не са никак малки. Отборът на Микел Артета е в страхотна форма този сезон и в момента води класирането във Висшата лига. Пътят им в Шампионска лига обаче не беше лесен, след като на "артилеристите" се наложи да изпълняват дузпи срещу Порто. Отборът на Томас Тухел преодоля Лацио в миналата фаза, но сезонът им до момента е абсолютен кошмар. Кампанията за Байерн се очертава да е нулева, след като Байер Леверкузен е на победа от титлата в Германия, а за купата "баварците" отпаднаха на ранен етап от третодивизионния Саарбрюкен. Така Шампионска лига се явява единствената цел в момента, но дългият списък с контузени и поредната загуба през уикенда от непретенциозния Хайденхайм допълнително утежняват задачата на отбора.

Същата вечер ще се насладим на друго голямо съперничество от последните сезони. На "Сантяго Бернабеу" ще ври и кипи, защото местният колос Реал Мадрид приема Манчестър Сити. Двата отбора ще се срещнат за пети път в елиминациите, като балансът им досега е 2-2. Сити влиза със самочувствие в срещата, след като миналия сезон отстрани Реал с общ резултат 5:1 и след това спечели турнира. Реал Мадрид пък е показал, че не се бои от "гражданите" и феновете на "белите" още си спомнят за знаменития обрат от 2022 г., когато два гола на Родриго в добавеното време изпратиха мача в продължения. В тях Бензема изпрати Манчестър Сити в нокаут с гол в 106-тата минута и проправи пътя на Реал до финала. Двата отбора показват добра игра през сезона. Реал уверено крачи към титлата в Испания, докато шансовете за Сити за нов триумф в Англия са големи. "Мадридчани" влизат в сблъсъка със свежи сили, след като кръг в Испания нямаше заради финала на Купата на краля. Сити пък надделя над Кристъл Палас с 2:4 през уикенда и показа добро темпо. При двата отбора няма наказани, като единствените кадрови проблеми са свързани с контузии. За Реал мача ще пропуснат Тибо Куртоа и Дейвид Алаба, които са трайно контузени. Едер Милитао се завърна от дълга контузия в мача с Атлетик Билбао, но Карло Анчелоти със сигурност ще го остави на резервната скамейка. В тима на Хосеп Гуардиола също нямат особени проблеми. Кайл Уолкър и Нейтън Аке са големите отсъстващи, докато Йошко Гвардиол претърпя лека контузия в гостуването на Кристъл Палас, но все още няма информация дали ще може да участва в двубоя във вторник.

В сряда вечер ще станем свидетели и на ново съперничество на такъв етап. Атлетико Мадрид е домакин на Борусия Дортмунд, като това е първи двубой между тях във фазата на елиминациите. В групите на Шампионска лига имат 4 мача помежду си и баланс 2-2 победи. '"Дюшекчиите" също си взеха добра почивка след победата над Виляреал. Не може да се каже същото за отбора на Един Терзич, след като Дортмунд допусна домакинска загуба от Щутгарт с 0:1 и изпусна ценни точки в битката за топ 4. Атлетико стигна до четвъртфиналите след голяма драма с дузпи срещу миналогодишния финалист Интер, а Борусия отстрани ПСВ Айдховен с общ резултат 3:1. За Диего Симеоне големият проблем е отсъствието на защитника Марио Ермосо. В лагера на Дортмунд нямат сериозни  притеснения относно състава. Дониел Мален все още е под въпрос за сблъсъка с "мадридчани", докато Рами Бенсебайни със сигурност е аут.

Втората среща в сряда ще е дуелът между Пари Сен Жармен и Барселона на "Парк де Пренс". Домакините са успявали да препънат "каталунците" два пъти досега, докато те от своя страна са елиминирали ПСЖ три пъти. В Париж все още сънуват кошмари от онова поражение с 6:1, което изпрати Барселона в делириум през 2017 г. Тогава испанците бяха ръководени именно от сегашния треньор на Пари Сен Жармен Луис Енрике. През 2021г. ПСЖ донякъде си го върна на Барса, след като Килиан Мбапе заби хеттрик в първия мач за победата с 1:4 и след 1:1 в реванша, отборът от столицата продължи напред.  Проблемите на Луис Енрике са само в защитния вал. Ашраф Хакими е наказан, докато контузени са Норди Мукиеле, Преснел Кимпембе и Лейвин Курзава. "Каталунците" не могат да разчитат на Гави и Алехандро Балде, но добрите новини в последните дни за тях са свързани със завръщането на Педри, Андреас Кристенсен и Френки Де Йонг. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки