БФС потвърди решението си за конгрес на 18 март догодина, съдът посочи друга дата

OFFNews Последна промяна на 08 септември 2021 в 15:56 1254 0

Интересен казус се заформя около свикването на конгрес на Българския футболен съюз, който трябва да изберен нов президент на централата. Настоящият изпълком на БФС днес потвърди намерението за провеждане на редовен конгрес на 18 март 2022 година. В същото време пък Софийски градски съд насрочи дата 12 октомври т.г. на база на подписката, инициирана от кандидата за поста на Борислав Михайлов - футболната ни легенда Димитър Бербатов.

Решението за тази дата - 18 март 2022 година, бе взето на предишното заседание на изпълкома през август, а днешното заседание бе с една-единствена точка и тя бе за препотвърждаване на тази дата.

Присъстваха всички членове на изпълкома, включително Петър Величков, който е в екипа на кандидата за президент на БФС Димитър Бербатов. Очаквано единствено Величков гласува против свикването на конгрес на 18 март.

"На днешното си заседание Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз гласува (единодушно) решението за свикване на общо събрание на членовете на БФС на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 37, ал. 1, т. 1 от Устава на БФС.

Членовете на ИК насрочиха конгреса за 18 март 2022 г. от 10.30 часа в София, Национален дворец на културата, зала номер 3", се казва в съобщението на БФС.

Софийски градски съд пък насрочи конгрес на Българския футболен съюз на 12 октомври тази година, като решението бе взето на база искането на най-малко една трета от клубовете, които се подписаха под инициираната от екипа на Бербатов подписка за свикването на Извънреден конгрес.

"От юридическа гледна точка е възможно да има два конгреса. Гласувах против днес, поради причина, че вече има свикан конгрес и той трябва да се проведе на 12 октомври тази година. Решението на съда днес узаконява волята на повече от 1/3 от клубовете", каза Петър Величков след днешния изпълком.

Малко по-късно от БФС излязоха с нова позиция в официалния си сайт, като обявиха решението на СГС за "парадоксално".

"На свое заседание на 19.08.2021 г. Изпълнителният комитет по категоричен начин заяви желанието си да бъде организирано редовно общо събрание (конгрес) на 18 март 2022 г. като единствен начин футболът ни да не падне жертва на сложни юридически хватки и да не изпадне в опасна безтегловност.

Днес, на редовно свое заседание, с покана към всички свои членове, ИК потвърди насрочване на редовен конгрес на 18.03.2022 г., със законосъобразен дневен ред и мандатност на новоизбраното ръководство.

БФС намира за парадоксално, че с днешна дата СГС взема формални решения, с които пряко се намесва в самоуправлението на най-голямата спортна федерация в България. Буди интерес и фактът, че искането на подписалите се клубове, членове на БФС, внесено от инициативен комитет до съда, е за конгрес на 21.09.2021 г., а СГС насрочва датата 12.10.2021 г.

Подобно действие поставя както БФС, така и клубовете-членове на съюза, в изключително затруднено положение, а спорната легитимност на подобен акт би създала ситуация на крайна нестабилност в българския футбол", пишат от централата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови